Холандски фотографи показват портрети на художници и случайни минувачи

"Портрети на български художници" и "Животът на улицата - София 2002" са двете фотографски експозиции, които ще бъдат открити днес в Евро-българския културен център от посланика на Холандия баронеса Хенриета ван Линден. Експозициите са представени със съдействието на посолството.

Докато Вим Ламбоо портретира български художници, в обектива на Инге Бау са попаднали лица от улицата - продавачи, улични музиканти и деца, които просят. Редом с черно-белите портрети на Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Греди Асса и Расим, има фотографии на случайни минувачи.

Основен акцент в изложбата на Инге Бау, която включва 38 фотоса, е улицата. Това е разказ за всекидневната борба на хората. Някои носят тежки пазарски чанти, други се усмихват, трети позират на фона на олющени фасади. Фотоесето на Инге Бау просто говори за живота на софийските улици. Тя е за втори път в България и твърди, че е видяла в очите на българите от улицата не болка, а оптимизъм. "Въпреки че запечатвах на фотографската лента безработни и просяци, те не бяха злобни и недружелюбни към мен. Установявахме контакт и след най-малкото внимание към тях виждах радост в погледите им и искрица живот. Много ми харесва страната ви. Аз съм снимала в цяла Източна Европа. Навсякъде има бедни и просещи деца", разказа Инге Бау. Тя е на 32 години.


Амбициите на Вим Ламбоо са да създаде фотографски атлас от портрети на художници от източноевропейските страни. В 32 портрета на творци от различни поколения и работещи в различни области на визуалните изкуства Вим представя своя поглед към лицата на хората, с които се е срещал, водел е дълги разговори и дискусии за съвременното изкуство, за предизвикателствата на времето, промените в социалната среда. "Трудно ми е да кажа как ми хрумна идеята да снимам художници и техните творби. Те са много интересни хора в цял свят. Българските не се различават от колегите си. Имат много интересни виждания и се забавлявах, докато ги наблюдавах. Имам идея да издам книга с фотографии на художниците, които съм запечатал на филмовата лента . Съзнавам, че това е много трудно, но ще опитам", каза Вим.

Изложбите са представени в два каталога, а по-късно предстои представянето им в Холандия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK