Ивайло Петров получи Голямата награда "Христо Г. Данов"

Голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в българската книжовна култура беше присъдена на Ивайло Петров миналата вечер в Стария Пловдив. Авторът на "Хайка за вълци", който през януари навърши 80 години, каза за "Дневник", че на тази възраст е приятно да получаваш награди, но те не му повдигат самочувствието. "С натрупване на годините се придобива известен житейски опит, но едва ли се помъдрява. Не се смятам за успял писател, а още по-малко за добър художник. По света има такива литературни шедьоври, които чета и препрочитам с преклонение, и се смущавам, че се занимавам с писане", каза живият класик на българската литература. Той допълни, че се чувства самотен, но за нищо не съжалява в живота си. Мечтае да има на разположение още няколко години, за да успее да завърши романа си, посветен на съвремието. Ивайло Петров е писателят, дал най-малко интервюта за медиите. Недостъпен за "агресорите", атакуващи личното му пространство, той оставя отворена една единствена врата - своето творчество. Там има всичко, което любопитните искат да разберат за него. Но превърнато в литература или маслено платно. Има ги детството в добруджанското село Бдинци, варненското училище, преклонението пред театъра, участието в Отечествената война, няколкото месеца в Художествената академия в София в класа на Илия Бешков, студентските години в юридическия факултет на Софийския университет, първите разкази по вестниците, мизерната студентска квартира. Преживяното се превръща в романите "Мъртво вълнение", "Хайка за вълци", "Присъда смъртна", "Най-добрият гражданин на републиката" , "Преди да се родя и след това", "Баронови", сборниците "Малки илюзии", "Любов по пладне", повестите "Нонкината любов", "Божи работи", спектакъла "Домашен ресторант", картината "Пикасо при балчишки рибари", няколко разпятия и много маслени платна.

Национални награди "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура бяха присъдени в девет раздела. Мирела Иванова беше отличена за книгата й "Еклектики" в раздела за българска художествена литература. Иглика Василева - за превода на "Примката на призрака" от Хенри Джеймс. В раздел "Хуманитаристика" носител стана Михаил Неделчев за книгата си "Размишления по българските работи". За художественото оформление на същата книга беше награден художникът Кирил Гогов. Издателска къща "Пан" победи с поредицата си за деца - "Вечните детски романи", а в раздела за книгоразпространение - "Хеликон" - Бургас. Призове получиха и Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", фондация "Балканика" и интернет страницата на сдружение "Слово". Националните награди "Хр. Г. Данов" се връчват за пета поредна година. Паричният еквивалент на Голямата награда е 5 хил. лв., а на останалите - 2500 лв. Всички носители получават диплом и малка пластика.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK