Звезда от отбора на губещите

Ако актьорският разцвет на Валентин Танев беше съвпаднал с изобилието от партизански филми в българското кино, най-вероятно той щеше да е "щатният" изпълнител на роли на тайни агенти. Стрелкащ поглед, смачкана коса, накриво закопчан стар шлифер и неспирно палене на цигара от цигара в някое кьоше. Танев би бил от онези тайни агенти, които са толкова явни, че предизвикват смях и жал.

Времето на подобни филми залезе, но сцената пък подари на актьора редица възможности за "преквалификация" на споменатия типаж. В класически и съвременни пиеси, в комедии, трагедии и фарсове, Валентин Танев показва неизменно сериозното лице на един герой, който никак не го бива за сериозни работи и в края на краищата предизвиква смях и жал. Независимо дали ще е влуденият от близките си актьор ("Слънчево с гръмотевици " от Кен Лудвиг) или препъващият се в абсурдите малък човек ("Високата есен на твоето тяло" от Елин Рахнев), героят на Валентин Танев по рождение е от губещите. Успехът не е за хора от неговата порода, но той не би имал цена, ако не се оглежда именно в очите на неудачниците.

Това отражение - богато, тъжно-смешно, неочаквано променящо се, ни донесе през изминалия сезон ролята на Валентин Танев във "Фенове" от Елин Рахнев, постановка на Иглика Трифонова. Тя сякаш е дълбок и майсторски поклон към всички статисти, към великия "някой", орисан вечно да губи. Изобретателността, високата температура на горене на сцената сме свикнали да свързваме с актьорското присъствие на Валентин Танев. Във "Фенове" обаче има и виртуозна дисциплина, и прецизна игра в отбор (а "другият" в отбора е също елитен играч: Христо Гърбов). Но колкото и да радва с професионалния си блясък играта на Валентин Танев, тя щеше да се забрави бързо, ако в нея нямаше онези смях и жал, които актьорът години наред носи. От роля в роля, под смачкания, накриво закопчан шлифер, под маската на смешновата враждебност, зад която се крие несигурност...

Той изглежда вечно премръзнал, този вече остаряващ фен. От висене по трибуните, от очакване на някакъв успех. Ако не свой, то поне на любимия отбор. Но тази му премръзналост топли, което също е обяснение, защо "Фенове" печелят многобройни фенове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK