Дневници от различни години

Традиционно интересът е голям към дневниците, автобиографиите и всякаква мемоарна литература. Първо, защото е интересно да се види какво има под повърхността. Второ, защото у нас понякога автобиографиите служат за разчистване на последните сметки.

В рамките на по-малко от месец се появиха “Дневници от различни години” на Емилиян Станев и “През сито и решето” на Николай Хайтов.

Бележките на Емилиян Станев не са писани със съзнанието, че някой ще ги чете. “Издават книги за съпротивата, пишат в тях за “геройски убийства”, а забравят, че всяко убийство си е убийство и че в човека има морална съпротива.” Или: “Не записвам ядовете си. Изобщо тоя дневник е с объркани дати, защото събрах оттук-оттам... Язвата ме измъчва.” В изданието на “Лик” за първи път са публикувани новоразчетени фрагменти, както и фотографии от архива на писателя.

“През сито и решето” на Николай Хайтов (издателство “Слънце”) е друга история. Чиракуването в пловдивските кръчми, после годините, прекарани в лесничействата в Родопите и Рила, после първите разкази и първата литературна работа, първите конфликти... “Потребните на човека истини не са в оскъдица... Никой не се интересува от ничия истина, значение имат единствено истините, които всеки сам за себе си е открил и съответно скъпо заплатил”, пише Хйтов.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK