Хореографът Владимир Ангелов постави в САЩ балет по "Матрицата"

В две последователни премиери в Индианаполис и Вашингтон българинът Владимир Ангелов създаде и представи с изключителен успех новите си творби "Интерзона" и "Аксиома" и отново спечели американската публика. Критиката във в. "Вашингтон пост" определи модерния балетен хореограф като "обещаващ", списанието "Денс магазин" описа работата му като "артистично състояние на духовна независимост", а специализираният журнал "Балет - Алърт" му отделя седем страници с интервю, проследяващо неговия творчески път.

Владимир Ангелов използва нов подход, който самият той нарича "балетна амбиентност" - хореографски стил, при който творбата не е нито напълно сюжетна, нито напълно абстрактна, но е отчасти и двете.

Майсторството тук според Ангелов е да се създаде "ситуация", в която танцьорите "действат" и "реагират", без да нарушават предварително определените условия на театралната игра. Интересното в този модерен балет идва от това, че в него не се разпознава човешкият елемент, а зрителят възприема най-вече метафората на телата, танцуващи в ръцете на хореографа си.


Именно такъв ефект предизвика едноактният балет "Интерзона", чиято премиера беше в Индианаполис . Създаден е по музика на британската рок група Art of Noise, а хореографията му е вдъхновена от филма "Матрицата".

Владимир Ангелов посочва, че за него това е балетна версия на този филм, без да е заимстван сюжетът. Направен е по негово либрето за любовта, която се среща най-често в Интерзоната, т.е. на границата между реалността и фантазията. Интересен е фактът, че премиерата в Индианаполис е по време на автомобилното състезание "Формула 1", което дава шанс на публиката в залата, претъпкана със своите 2300 места, да аплодира многократно чудесния спектакъл на Владимир Ангелов, наситен с изящество, с особен чар и с виртуозна изобретателност.

"Аксиома" - другата премиера на Ангелов на сцената на "Кенеди център", Вашингтон, е представена миналата седмица от "Сити данс ансамбъл". Хореографията този път е смесица от модерен балет, стилизирана пантомима и атлетични елементи. Идеята е също толкова актуална - да изрази конфликта между хуманност и технология, между виртуалност и реалност. Според Пол Гордън Емерсон, който е ръководител на "Сити данс ансамбъл", има "нещо много специфично в съчетаването на ритмични стъпки и употребата на тялото в модерната хореография на Владимир Ангелов, което е нещо ново и интересно за американския модерен балет. Това е причината да го поканят за седми пореден сезон да създаде нова творба за нашите модерни танцьори. Той е не само талантлив, но и уникален творец".

Вече 15 години Владимир Ангелов открива всеки сезон с нови и нови творби, които успешно поставя с модерната трупа на "Сити данс ансамбъл", Ричмонд балет, Индианаполис балет, Сан Франциско балет в САЩ, Алберта балет в Канада, както и известния Кировски балет в Санкт Петербург в Русия. Неговите танцови миниатюри добиват все по-голяма популярност и се представят на престижни международни конкурси и фестивали в страни като Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Франция, Испания, Латвия, Канада, Пуерто Рико, Русия, САЩ и Япония. Самият Владимир Ангелов смята, че "ние, българите, все сме си българи, дори и в чужбина. Не можем да се примирим, докато не намерим пролука в реалността".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK