Държавата ще осигурява минимум 30% от бюджета на българските филми

Държавната субсидия за български филми трябва да е най-малко 30% от средностатистическия бюджет на съответния вид филм, реши парламентът, като прие на второ четене текстове от законопроекта за филмовата индустрия. Средствата, отпуснати за български филм от държавата, не могат да надхвърлят 80 на сто от бюджета на предлагания проект. Приетите текстове предвиждат също държавно финансово подпомагане за български дебютни филми. Държавата ще подпомага със средства и производството на филми -копродукции с европейски страни и с държави, с които България има спогодби.

Парламентът гласува, че най-малко 75% от отпуснатите от държавата средства за филми трябва да се изразходват на територията на България. Националният съвет за кино всяка година ще може да определя и по-висок процент за това.

Депутатите решиха Националният филмов център да стане изпълнителна агенция. Към изпълнителния й директор ще има консултативно-експертни органи, сред които и национална комисия за категоризация на филми. Тя ще се назначава за срок от две

години със заповед на изпълнителния директор на агенцията и ще има 4 състава от по 7 членове, като във всеки състав трябва задължително да се включат психолог и социолог.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK