Най-върховното филмово преживяване - IMAX

IMAX е най-върховното филмово преживяване, което вече са изпитали над 700 млн. зрители по света. Огромни екрани, кристално чисти образи, внушителен звук, благодарение на високотехнологичните системи, карат публиката да се чувства като част от действието във филма.

Чрез технологията IMAX DMR се създава един революционно нов начин, по който зрителите могат да се наслаждават на филмите. IMAX DMR превръща 35 мм филми в IMAX формат 15/70, за да могат любителите на киното да изживеят приключенията, емоциите и драматизма на любимите си филми чрез необикновената чистота на изображението и качествения звук на IMAX. 

Технологията


Разработени от IMAX системи за динамична картина са най-модерните, прецизни и мощни в света. Изображения с колосални размери, чистoта и въздействие се прожектират на огромни екрани. Тайната на превъзходното качество и забележителната надеждност на прожекционната система е уникалното движение на лентата, наречено Rolling Loop, което осигурява най-широкообхватното, ясно и устойчиво изображение в света. Ефектът е подсилен от специално създадена 6-канална стерео съраунд система, включваща 44 изработени по поръчка колони, които извличат 12 000 вата чист дигитален съраунд звук.

Лентата с формат 15/70, използвана от IMAX, е 10 пъти по-широка от обикновения 35 мм филм и 3 пъти по-широка от стандартен 70 мм филм. Размерът на екрана, комбиниран с уникалната IMAX прожекционна технология, е ключът към необикновената кристалност и чистота на филмите, показвани в киносалоните на IMAX.

Филмите

До момента има над 180 филма на IMAX, в които зрителите се връщат в далечното минало, телепортират се в бъдещето или се оказват на далечни и екзотични места по света.

Зрителите могат да изживеят наново филми като “Матрицата: Презареждане”, “Междузвездни войни: Епизод 2 Атаката на клонингите”, “Аполо 13” и класиките на Дисни “Красавицата и звяра”, “Цар Лъв” благодарение на IMAX формата.

В кино залите IMAX вече може да се гледа и третият епизод на "Матрицата" на братя Уашовски. Това е първият филм, който излиза едновременно на 35 мм лента и на IMAX формат.

Киносалоните

Специалният дизайн и отличната видимост в киносалоните на IMAX карат зрителите да се чувстват в центъра на действието. IMAX киносалоните са с правоъгълни екрани, високи колкото 8-етажна сграда и широки 37 м! Те са с куполна форма и 30 м диаметър, а триизмерните цветни изображения направо изскачат от тях и усилват илюзията, че зрителите са вътре в самото действие на филма.

По света има над 235 IMAX киносалона в 34 страни, над 115 от които са триизмерни. През следващите няколко години ще бъдат открити още поне 50 нови киносалона.

Интересни факти  

•           През 1997 IMAX спечели Оскар за научни и технически постижения.

•           Средният размер на IMAX екрана е 4500 пъти по-голям от среден телевизионен екран и е широк колкото футболно игрище на Американската футболна лига.

•           IMAX екранът е леко заоблен, което разширява геометричната перспектива и включва част от периферното зрение на зрителите.

•           Един стандартен 45-минутен широкоформатен филм е дълъг 4,8 км.

•           Светлината от 15 000-ватовата лампа на един IMAX прожектор е толкова ярка, че ако той се намираше на Луната, хората щяха да го видят от Земята с невъоръжено око. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK