Пловдивчани се сбогуват с Начо Културата в четвъртък

Един от създателите на Стария Пловдив - Атанас Кръстев, почина във вторник в 19.00 ч. след кратко боледуване, на 81 години. Роден през 1922 г., десетилетия наред е бил ръководител на общинско управление "Старинен Пловдив". На неговата лична инициативност и неуморност до голяма степен дължим архитектурния музей с артистична атмосфера, който е забелязан от ЮНЕСКО и през 2003 година получи финансова подкрепа. Заради дейността му съгражданите му го нарекоха приятелски и с благодарност Начо Културата. Под негово ръководство бяха възстановени най-значимите паметници на културата от национално и местно значение в пловдивския Варош, сред които къщите "Недкович", "Хиндлиян" и "Бирдас". Създадени бяха музеят на художника Златю Бояджиев и мемориалната къща-музей на Христо Г. Данов. Пак по идея на Начо Културата бяха основани ежегодните Национални есенни изложби, създаването на колекция от произведения на изкуството към управление "Старинен Пловдив". Последната му инициатива е учредяването и откриването на постоянна изложба на Георги Божилов - Слона. Пловдивчани предложиха миналата година и неговата къща да бъде превърната в музей, тъй като плътно доближава представата за картинна галерия, където се пазят творби на художници от различни поколения.

Поклонението пред тленните останки на Атанас Кръстев ще се състои днес от 8.30 до 12.30 часа в Балабановата къща в Стария Пловдив, съобщи Теодора Стойкова, управител на сдружение "Старинен Пловдив". От 13.30 часа днес в митрополитската църква "Св. Марина" ще се отслужи опело от свещениците Роман и Йордан.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK