Николай Бинев - обичаният присмехулник

Избори 2022

Николай Бинев беше обичан присмехулник. Смехът му беше бодлив и запомнящ се. Някак "светло" безпощаден. Застигаше всичко: гръмогласието, простотията, глупостта, несретата. Не атакуваше шумно, но силата му беше унищожителна, макар и тиха. Този смях сякаш пазеше Николай. От всякаква агресия, включително и от фамилиарността.

Колкото и странно да звучи, мисля, че го пазеше и от театъра, от неискреността и озъбените амбиции, скрити зад завесата, от бързо сменящите се моди и влюбвания. Театъра Николай превръщаше в място за приятелства, което е рядко чудо. Беше последният наследник на традицията големият актьор да бъде покровител и приятел на колегите си, при това винаги далеч от патриаршески пози. Неизменно с отрезвяващ присмех. Собственото му чувство за ирония не заспиваше, но в същото време пазеше хората на театъра от случайни думи, от високомерно остроумие. Няма български актьор, който да е изиграл толкова много образи на актьори. Колкото и да са различни тези герои обаче, те винаги са били "помилвани" от смеха на Николай Бинев. Всичките им човешки несъвършенства той превръщаше в част от силата им. Истинска, макар и неразделно примесена с евтин грим и суета.

В "Звезди в косите, сълзи в очите", филм на Иван Ничев, има един кадър, в който актьорите от пътуващата трупа вървят по стръмна старовремска улица, носейки куфарите с реквизит. Бавно, уморено. Неподражаемо гордо. Случвало се е да се присетя за този кадър през последните години, когато Николай можеше да бъде срещнат да крачи по кривите павета на улица "Стефан Караджа". Личеше, че умората върви по петите му, но не стигна неговия смях. Николай не понасяше патетиката. Сигурно би се присмял и над тези редове. Дано нещо от неговия смях продължи да бъде с нас, докато се препъваме и занапред - в разровените павета и отеснелите си думи.

Големият актьор ще бъде погребан днес.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK