Рисуване като занаят

Изложбата на Кирил Прашков в АТА център за съвременно изкуство включва работи, създадени през последните 18 години. Макар че художникът е известен със своите забавно-саркастични обекти, текстове и инсталации, експозицията съдържа само рисунки, които като че ли искат да потвърдят, че през годините Кирил Прашков се е развил, без да му се налага много да се променя. Рисуването като занаят винаги остава в основата на неговите проекти. Изложбата представя различни серии рисунки: "Смокиня", "Небе", "Рецепта", "Природен модернизъм", "Трева", "Колелото" и други. Независимо от чувството за хумор, всички рисунки държат да подчертаят майсторството и опиянението от него като достатъчен повод за създаване на творба. Просто защото в съвременното изкуство има място и за това.

Кирил Прашков е сред онази малка група български художници, които осъществяват някак плавно и неусетно прехода между традиционните и нетрадиционните жанрове. Започнал професионалната си кариера през втората половина на 80-те години като график и илюстратор, той много бързо намира начин да съхрани и да продължи да използва своите умения и едновременно с това да подскаже на мнозина една нова посока на мислене и експеримент. Кирил Прашков е не само участник, но и инициатор на няколко емблематични изложби през 80-те години и началото на 90-те, които отварят нови територии както по посока на смисъла и характера на рисунката, така и на изкуството като цяло.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK