Класация на “Дюкян Меломан” за най-продавани етно албуми през 2003 г

1. Иво Папазов

Панаир

Кукер Музика, 2003


Едно изключително постижение - за пръв път, повече от десет години след като Джо Бойд записа първите два албума на Иво Папазов, един албум, изцяло продуциран в България, успява да се доближи до тази музика, изпълнена със страст, нежност и любов, или просто казано - истинското звучене на този гениален български музикант.

*    *    *

2. Luis Delgado

Hechizo de Babilonia

Nubenegra/Intuition/Schott, 2000

Филигранни аранжименти с корени, вплетени в традициите на мавританска Испания - музиката на Луис Делгадо е вдъхновена от творбите на анонимни андалуски поетеси от ХХІ и ХХІІ век и невероятните гласове на Мария дел Мар Боне, Марям Хассан и Ермина Ухенел.

*    *    *

3. Fairy Tale Trio feat. Enver Izmailov

Ultramarin

Кукер Музика, 2000

Вече няма съмнение, пък и дистанцията на времето го потвърди - до момента това е най-добрата продукция от онази магическа отвара която някои наричат “български уърлд джаз”, всъщност в случая по-доброто име е “музика за сънища”.

*    *    *

4. Soneros de Verdad

A Buena Vista: Barrio de la Habana

Timba Records

Луис Франк презентира една продукция, в която четирима от музикантите са от прочутия Buena Vista Social Club останалите - по-млади техни последователи. Ако има албум, който без капка съмнение може да се счита за продължение на Buena Vista, то това е този!

*    *    *

5. Boris Kovac

Ballads At The End Of Time

Piranha, 2003

Втората част на проекта на Ковач - La Danza Apocalypsa Balcanica - ултимативно вариететно шоу, съставено от балкански фолклор, джаз и една на пръв поглед наивна интерпретация на днешния объркан свят от мечти, надежди и страхове.

*    *    *

6. Vieja Trova Santiaguera:

Pura Trova

Intuition/Schott, 2000

Тази група е живият израз на развитието на една традиция, чиито корени могат да се открият в ХІХ век и представляват същината на кубинската музика - родината на сон и болеро. Това са музикантите, които през 90-те отново възродиха интереса на света към музикалното си наследство.

*    *    *

7. Fanfare Ciocarlia

Baro Biao

Piranha, 1999

Може би най-сполучливият албум на Fanfare Ciocarlia - този цигански духов оркестър от Румъния, е безкрайно близък до автентичното и едновременно с това възприел влиянията на поп и уърлд звученето на днешния ден.

*    *    *

8. Djivan Gasparyan

Heavenly Duduk

Network Medien, 1999

Този топъл, назален звук на дудука омагьосва всеки докоснал се до вълшебството на Дживан Гаспарян - живата легенда на арменската музикална традиция. Брайън Ино казва за неговата музика - “това е един от най-хубавите и изпълнени с дух записи, които съм чувал до този момент”.

*    *    *

9. Road of the Gypsies

L'epope Tzigane

Network Medien, 1996

Репрезентативна компилация от два диска с приложена и богато илюстрирана със снимки и информация книжка за музикалните традиции на един народ, пръснат от Андалусия до Раджастан. Единствен недостатък - отсъстват български музиканти.

*    *    *

10. Balkan Horses Band

Contact - Part One

Aquastorm/UBP Int.

Дългоочакван албум, който трябваше да излезе преди две години, междувременно конете се превърнаха във ветрове и смениха издателя...

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK