Добрата стара Европа

Тази Европа, за която разказва Бил Брайсън, е доста по-различна от онази, която се представя в туристическите каталози. В тази Европа - на Бил Брайсън, човек обикновено не успява да се разбере с служителите на летището, не одобрява съседите си в автобуса, успива се в хотелите, губи си билетите и пътуването се проточва доста дълго. Никой не би искал да пътува така, но явно това е начинът едно пътуване да се превърне в приключение. По изпитаната рецепта от подобни приключения пък се получават книги.

Иначе рецептата е проста - както повечето американци, и телевизионният журналист Бил Брайсън е кръстосвал на младини Европа - в търсене на хубава бира, жени и духовно просветление. Двадесет години по-късно той решава да повтори пътешествието и да се опита да възкреси безоблачното минало.

Всичко започва от мразовитата северна пустош на Хамерфест и свършва с пъстротата и бъркотията на Истанбул. Някъде по средата Брайсън се натъква на всевъзможни изненади, дебнещи нищо неподозиращия американски турист. Преследван от парижки шофьори-убийци, обран от просяци във Флоренция, озадачен в хамбургския квартал на червените фенери, захласнат пред красотата на Виена, завинаги влюбен в Рим и залутан в дебрите на посттоталитарна София, Брайсън изпъстря разказа си с анекдоти, неочаквани срещи, злополуки и други туристически наслади.

Предложението е на издателство "Еднорог", а преводът е на Владимир Германов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK