Ротари клуб София чества 70-годишнина с изложба

Изложбата “Ротари клуб София в образи” беше открита вчера в Софийската градска художествена галерия и се осъществява в рамките на програмата на клуба “Културно-историческо наследство”. Eкспозицията е по повод на 70-годишнината на първия Ротари клуб у нас.

"Първото упоменаване на България в ротарианския свят е свързано с изобразителното изкуство - по повод на един албум с гравюри, съставен от членовете на Ротари клуб Парма и дарен на цар Борис ІІІ през 1932 г. Между гостите на предвоенния клуб са Александър Божинов, Александър Добринов, Сирак Скитник, проф. Никола Михайлов, Райко Алексиев. С щедри откупки ротарианците подкрепят творчеството на Бенчо Обрешков, Борис Георгиев, Константин Щъркелов, Иван Христов, Борис Денев, Никола Танев… За тях пише бюлетинът на клуба, разпространяван ежемесечно по целия свят. Членът на клуба инж. Атанасов подпомага Андрей Николов за Паметника на незнайния воин. С живота на клуба тясно е свързано творчеството на Александър Добринов, създал над 70 портрета на членове и техни гости. Ротарианци са били проф. Дечко Узунов, както и един забележителен колекционер и меценат - Никола Василев ", разказа Мария Василева, куратор на експозицията..

В изложбата са представени над 60 творби, свързани с ротарианците, близките им и живота на клуба от майстори като Борис Георгиев, Дечко Узунов, Васил Стоилов, Андрей Николов, Алeксандър Божинов, Константин Щъркелов. В експозицията са и 10 непоказвани досега шаржа от Добринов. В отделна витрина посетителите могат да се запознаят с най-новите постъпления в историческия фонд на клуба, включително непоказвани досега фотографии на Дечко Узунов, анулираната след забраната през 1941 г. грамота, снимката на инициаторите на първия клуб от март 1933 г. непосредствено преди учредяването му.

При откриването на изложбата Ротари клуб София връчи чек на директорката на СГХГ Весела Христова-Радоева. Парите ще бъдат използвани за подобряване на условията за съхраняване картините в галерията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK