Владин Петров спечели голямата награда "АрхИдея"

Идеен проект за телевизионна кула в Берлин на Владин Петров спечели голямата награда "АрхИдея" в първия интернет конкурс "Архитектурата на новото хилядолетие".

Наградата на публиката взе пазар на производителите във Варна на проектантско бюро "Мактер Консулт" с ръководител арх. Марин Бакалов. Организатор на проявата е строителният портал .

В архитектурния интернет конкурс участваха 151 идейни проекта на 52 проектантски бюра и творчески колективи, както и проекти на български архитекти. Те се съревноваваха в седем категории - обществени сгради, спортни и развлекателни комплекси, туристически обекти, жилищни и промишлени сгради, еднофамилни къщи. Оценяваше ги комисия от седем архитекти с почетен председател акад. арх. Георги Стоилов, отделно имаше и гласуване по интернет.


Най-много бяха участниците в категорията "Обществени сгради", където се представиха 46 идейни проекта. Журито присъди първа награда на арх. Величко Куртев за идейния му проект за Сити център "Базиликата" в Пловдив. Интересното е, че арх. Куртев участва и в конкурса на община Пловдив. Той беше спечелен от арх. Жеко Тилев, който пък не участва в "АрхИдея". В категорията "Спортни и развлекателни комплекси" кандидатстваха 5 идейни проекта, като комисията не присъди първа награда. Хотелски комплекс с рехабилитационен център в Банско по проект на студио "Серафимов архитекти" с ръководител арх. Танко Серафимов е победител в категорията "Туристически комплекси и обекти". Жилищна сграда в столичния квартал "Зона Б-5" по проект на архитектурно бюро ОЛВИ с архитекти Петър Олеков и Станимир Вичев взе първа награда в раздела "Жилищни сгради или комплекс".

Мнението на журито и на публиката почти съвпадна в категорията "Еднофамилни къщи". Първа награда беше присъдена на арх. Иво Петров. Журито предпочете един "малък модернистичен замък" в столичния квартал Бистрица, докато публиката отдаде предпочитанията си за друг замък в Бояна.

Автосървизът на "Мерцедес Бенц" в Бургас взе наградата в раздела "Промишлени сгради". Идейният проект за ситито на град Шимодате в Япония бе премирано в категорията "Български проекти в чужбина".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK