Слово и образ

Ако поетичното заглавие “СЛОВО И ОБРАЗ” ви заинтригува, идете в Софийската градска галерия, за да видите ръкописи, икони и щампи от периода XV-XX век. Подбраните 150 експонати ни дават още една възможност да се опитаме да “съпреживеем” поне за няколко мига нашето дълго средновековие. Два пергаментни листа от корицата на старопечатна книга от XII век излизат от времевата рамка на експозицията А от образците от XX век - века на модерността, ще научим, че на Балканите култът към писаното на ръка слово е жив повече от четири столетия, след като Гутенберг вече е изобретил печатната машина.

Изложените експонати са на Центъра за славяно-византийски проучвания “Иван Дуйчев” и на частни лица. Още една причина да видите ръкописите и иконите е фактът, че досега не са били публикувани в каталози. Частната колекция на д-р Павел Панов е регистрирана под №1 в историческия музей и в музея на общинското предприятие “Стара София”. В изложбата със свои експонати участват и Румен Манов и Петър Христов.

Сред най-интересните ръкописи е псалтир от XVIII век от Котленската школа. За първи път в славянската традиция имаме експонат с частично оцветени в пурпур листове - практика, характерна за Юстинияновите кодекси от VI-ото столетие.


Иконите, включени в експозицията, са създадени в епохата на българското възраждане. Изключение е иконата на Архангел Михаил, зографисана от неизвестен майстор през втората половина на XVI век. Архистратигът на Христовото войнство е изобразен в цял ръст, облечен е във военни доспехи. Надписите са на църковнославянски език.

Голяма част от “Слово и образ” е отредена на колекцията от щампи - първокласни образци, отпечатъци от гравюри. Освен характерните и устойчиви типове на Богородица Одигитрия (Пътеводителка), Елеуса (Умиление) и Галактотрофуза (Млекопитателница) - откриваме реплики и на чудотворните икони като Портаитиса (Портарница) от Ивирон и Кикотиса от Кипър.

Изложбата “Слово и образ” отбелязва по своеобразен начин 800 години от историческия миг, в който Константинопол пада в ръцете на войските от Четвъртия кръстоносен поход.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK