Петър Дочев пренесе красотата на Лесидрен в столичната галерия "Кръг +"

Когато художникът Петър Дочев показва изложба в София, това събитие винаги е съпроводено с вълнуващо очакване. Необикновеното присъствие на този художник, приел изкуството си като начин на съществуване без компромиси и без алтернатива, винаги е предизвиквало интереса на публиката и художествените специалисти. Петър Дочев моделира картините си и уникалния си личен стил от меката графитна маса на индустриалната пепел, тази, с която е работил години наред в завода "Кремиковци". Абстрактни, конструктивни и мощни, работите му носят своето необикновено въздействие в динамиката на релефната черна маса. Играят си със светлината, с усещанията за тежест и за красота, въздействат на подсъзнанието ни подобно на атавистични символи от миналото.

В настоящата експозиция в столичната галерия "Кръг +" на ул."Будапеща" №5 Петър Дочев представя около 30 монохромни конструктивни платна от графит, правени през последните няколко години, с които отново потапя възприятията ни в черното, бялото, червеното и в абстрактния бяг на светлината по сложната фактура.

Особен акцент в изложбата е цикъл от 20 малки по формат живописни работи, с които художникът обръща спиралата на своето развитие към изходната точка. В този цикъл Петър Дочев напълно реалистично пресъздава пейзажи от с. Лесидрен.


Петър Дочев е роден през 1934 г. в с. Лесидрен.

Известно време работи като художник в "Кремиковци". Правил е над 30 изложби. Носител е на награда от Международното триенале по живопис в София през 1996 г. Чрез множество експерименти през годините той прави поредица от радикални промени в личния си стил - нещо твърде нехарактерно за по-възрастното поколение съвременни български живописци, към което принадлежи.

В последните 20 години Петър Дочев живее и работи в родното си село Лесидрен.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK