"Брониран монах" е поредната слаба компилация

Поредният комиксов герой, далеч по-неизвестен от Спайдърмен, Батман и другите от компанията, атакува видео- и DVD пазара тази седмица. Този път става въпрос за загадъчен монах без име, който се скита по света в продължение на шестдесет години и защитава един свитък. Според преданието в древния документ се крие ключът към неограничена мощ и който го притежава, без проблем ще стане господар на света. Естествено злите сили имат специален интерес към свитъка, а ролята на пазителя е артефактът да не попадне в лоши ръце.

Безименният монах(Чоу Юн-Фат - "Тигър и дракон") се справя добре със своята задача, но настъпва момента, в който трябва да си намери заместник. На пръв поглед работа е лесна - постът се предава на най-мъдрия, най-силния и най-просветения от монашеското братство, но за зла участ нашият герой се намира далеч от Тибет - в Ню Йорк. Тук се появява Кар (Шон Уилям Скот - "Американски пай). Той е ловък момък ("работещ" като джебчия), но мисли единствено за себе си и с две думи е най-неподходящият човек за поста. Но когато Кар, без да иска, спасява монаха от отвличане, двамата стават партньори в задачата да спасят света от човека, който иска да открадне свитъка...

"Брониран монах" (Bulletproof Monk, Lakeshore Entertainment, 2002 г. - "Гала Тийм") е великолепен пример за това как опитите за подражаване на няколко култови заглавия може да провалят един филм. Въпреки че щедро ползва заемки от "Матрицата", "Индиана Джоунс" и Лара Крофт", "Брониран монах" куца във всяко едно отношение. Сценарият е предсказуем, диалогът е безумен, бойните сцени са изплагиятствани, хореографията е слаба, специалните ефекти са самоцелни, а монтажът е дразнещ.


От друга страна, актьорският състав не изненадва с нищо. Чоу Юн-Фат отново не зачита законите на гравитацията и изглежда страшен, когато е въоръжен до зъби, а Шон Уилям Скот не се и стреми да излезе от образа на дебил, донесъл му успех в тийнейджърските комедии от рода на "Американски пай".

Рекламиран като екшън от ново поколение и филм на Джон Ву, който тук е само един от продуцентите, "Брониран монах" е мъчителен за гледане и спокойно можете да си го спестите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK