Четвероевангелието на цар Иван Александър ще бъде отново в България

За първи път ценни старобългарски ръкописи от Средновековието, които се съхраняват в Британския музей, ще бъдат изложени в България с помощта на "Софийска вода". Заедно с тях ще пристигне и световноизвестното четвероевангелие на цар Иван Александър, добило публичност като Лондонското четвероевангелие. Това съобщиха директорите на "Софийска вода" Кевин Стърлинг и на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. "Софийска вода" ще поеме разходите по транспорта и застраховката на ценните книги.

Идеята четвероевангелието на цар Иван Александър и старобългарските книги да се покажат пред българска публика възникнала по време на разговор между Димитров и Стърлинг. По думите на Димитров те могат да се очакват най-рано следващата година. Директорът на НИМ ще настоява експонатите да бъдат изложени у нас половин година. В замяна българският музей е готов да подари на британския водопроводна тръба отпреди 2500 години, каза Димитров. Тръбата е намерена при разкопки през зимата в Созопол и се смята, че е най-старата в Европа, посочи историкът.

За последен път четвероевангелието на цар Иван Александър е било в България през 1995 г. Ценната книга заедно с останалите 9 ръкописа са отнесени в Лондон през 1824 г. от английския лорд Карзън. Той ги получил при обиколка из светогорските манастири. Четвероевангелието на цар Иван Александър, управлявал България от 1331 до 1371 г., е уникално със своите 367 миниатюри. Сред останалите изнесени ръкописи по-ценен е този на Ромил Видински, книжовник от ХІV век.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK