Тарантино пак даде рамо на Майкъл Мур в Кан

Зная, че някои от консервативните медии в Америка ще искат да внушат на широката публика, че тази година "Златната палма" е провокативна, защото ми е дадена във Франция - заяви Майкъл Мур по повод на очакваното, но далеч не толкова сигурно награждаване на "Фаренхайт 9/11" с най-престижния филмов приз в света. Искам да е ясно, че наградата не може да бъде смятана за френска, тъй като тя ми се предоставя от жури, което е международно. Освен това нека не забравяме, че председателят на това жури е все пак американец - напомни лауреатът.

Тазгодишната "Златна палма", която не всички във Франция възприемат като подходящия повод противоречията с администрация на Буш да бъдат изгладени, бе защитена от самия Куентин Тарантино така: журито беше абсолютно единодушно при вземането на окончателното решение. Наградата не е политическа, защото всички бяхме убедени, че Мур е направил един наистина покъртителен документален филм. Преобладаващите лични оценки на представителите на сериозната международна преса не съвпаднаха изцяло с ентусиазма на Тарантино, тъй като част от очакванията на критиците беше насочена към сниманата с много перипетии и прекъсвания най-нова артистична творба на китаеца Уонг Кар-Вай "2046". Въпреки съспенса с безпрецедентното закъснение на копието на филма в Кан, заради което в последната минута бяха направени размествания в иначе железния ред на прожекциите, "2046" все пак остана да витае като"естетското чудо" на фестивала.

Diarios de Motocicleta на Уолтър Салес, както и феноменалният изпълнител на ролята на младия Че Гевара (Гаел Гарсия Бернал) си тръгнаха с празни ръце. Същата съдба сполетя и широко рекламирания най-вече във френските медии "Животът е чудо" на Емир Кустурица. По този начин бе отрязан уникалният шанс на видния балканец да стане единственият в света жив носител на три "Златни палми".


За сметка на това журито щедро възнагради възприетия като доста антипатичен психотрилър Old Boy на родения през 1963 в Сеул Парк Чан Ук, в който един един заподозрян в убийството на жена си мъж в продължение на петнадесет години става играчка в ръцете на неизвестен мъчител. По повод на пресиленото окуражаване на филма из Кан се понесоха нездрави слухове, че епизодите на насилие били възприемани от Тарантино с "истинско въодушевление".

Френското кино също получи масираната подкрепа на журито на Тарантино. Неособено забележителният Clean на Оливие Асаяс все пак бе откроен със "Златна палма" за женска роля в лицето на актрисата-явление Маги Чеунг заради убедителната й роля на бореща се с тежката си наркотична зависимост млада жена. Като многозначителен жест бе изтълкуван и специалният приз на журито за Ирма Хол за ролята на г-жа Мънсон в пародийния римейк на братята Коен Ladykillers.

Приемам наградата за най-добър режисьор най-вече като отличие за филма и като признание в любов от страна на Тарантино към мен. То ми е особено скъпо, защото Exils ("Отшелничества") е сниман почти без пари - развълнувано заяви живеещият във Франция алжирец с ромско потекло Тони Готлиф. А режисьорката на наградения за най-добър сценарий Comme une image("Като картина") Аниес Жауи каза: Радвам се, че това жури показа чувствителност към голямото значение на малките неща.

В същото време младият тайландски режисьор с трудното за произнасяне име Апичатпонг Веерасетхакул на красивия, но доста протяжен филм-наблюдение Tropical Malady не можа да прикрие изненадата си от връчената му "награда на журито". Явно преклонението пред дивата болезнена красота на джунглата не е само мой проблем - отбеляза той.

Фактът, че наградата за най-добър актьор на Ягира Июя за участието му в тийнейджърската драма Nobogy knows ("Никой не знае") на Коре-Еда Хироказу замина за Япония бе изтълкуван като доказателство за чувствителността на Тарантино към сложния свят на подрастващите.

Като цяло наградите доказаха съмненията за непридвидимия субективизъм на Тарантино. От своя страна конкурсната програма бе оценена като "сериозна и внимателно премерена."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK