Новини и пресечни точки

Много хора на много места по света са недоволни от това как се съобщават новините. Причините за недоволството, макар и най-често неосъзнавани, са в ограниченията и субективността на новината сама по себе си, посочва Мария Нейкова в книгата си "Пресечна точка". В изследването няма как да не стане дума за употребата на историите в медиите, за достъпа до информация и за информационните ценности.

В първата част на изследването се разглеждат основните теоретични модели, чрез които се обяснява процеса на подбор на новините. Във втората част са анализирани текстове от три големи всекидневника за времето на продължилите 78 дни бомбардировки на НАТО над Югославия. С припомнянето, че международните новини дават на всяко общество необходимата му информация, за да управлява в своята непосредствена геополитическа среда.

Другото изследване, което се занимава с голямата тема за медиите, е "Радиоформатът в САЩ" на Лъчезар Вачков. Той още в началото прави уговорката, че едва ли ще са много хората, които ще прочетат цялата книга, но пък много от тях ще намерят точната информация за радиоформатите. Плюс изчерпателна информация за радиопрограмирането, за програмните схеми и журналистическото присъствие. Задължителна книга за всички, изкушени от радиото.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK