Кристин Димитрова издаде книга с разкази

Представете си човек, който леко примижава, гледайки се в огледалото, с надеждата, че недостатъците му "от самолет не се виждат". Постепенно започва да живее в тази

ретуширана действителност и малко по малко забравя опознавателните си белези, които му придават плътност и индивидуалност.

Тъкмо такива детайли изскачат от разказите на Кристин Димитрова, събрани в книгата "Любов и страст под кривите круши", издадена от "Обсидиан". Те създават леко неловкото чувство, че някой чете мисълта ти, преди да си я дописал.


Наблюдателното й и леко насмешливо трето око е уловило както абсурда на силом предизвикваната носталгия (на път към границата бъдещ емигрант мислено прегръща дърветата край пътя като символ на българската природа, но след контролно-пропускателния пункт дървесината си е все същата), любовните класации в българския литературен канон (Яворов се явява на неомъжена учителка в ролята на нещо като инкубус, но през втория срок му изниква ботевска брада) или смисловите недоразумения при използването на кибернетичен речник в ежедневни ситуации.

Взети заедно, разказите на Кристин успяват да постигнат това, което принципно се вменява за задача на романа - създават запомнящ се образ на времето си, едновременно смешен, абсолютно разпознаваем и иронично фантастичен. "Магически реализъм" тук и сега.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK