Рисунката като биография

Рисунката като биография, като урок и проблем, като помощен материал и упражнение, като спонтанно чувство или автоматично движение на ръката... Всички тези превъплъщения на жанра са всъщност зареден с откровение разрез на личната история. Точно чрез рисунката художникът Светлин Русев представи живота си на връх рождения си ден - 14 юни.

В галерия "Кръг +" в столицата е подредена експозиция на рисунки, обхващащи периода от 1948 до 2004 г. - от скици по натура, правени в гимназията през различни серии от портретни рисунки, скици на ръце, подготвителните рисунки за църквата в Петрич до последните най-нови ескизи на живописни композиции и свободни рисунки. Тук личната и творческата биография на художника са вплетени заедно в щрихи и динамичен контур.

В изложбата е представен в изключително разнообразие целият спектър на жанра, включващ учебни и помощни скици, свободни, неангажирани с конкретно предназначение рисунки, дори и чисто механични рисунки, правени по време на различни заседания в празните полета между записките.

Всяка нова посока в личния стил се появява особено отчетливо като нова форма, нов подход и движение на ръката. Всеки пореден етап носи със себе си собствени характеристики. Рисунките в тази експозиция са всъщност някакъв вид графична биография, още един поглед към цялостното развитие на художника. Автобиографичната изложба на Светлин Русев ще продължи до 14 юли.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK