Сатириците тръгнаха с усмивка към Европа

Във фоайето на посолството на Великобритания от сряда може да се види изложбата "С усмивка към Европа". Експозицията е организирана от фондация "Сатирик". В нея са представени 20 автори с повече от 50 творби. Карикатурите си на тема корупция, валутен борд, градски транспорт, улични телефони, митници... Всеки художник е дал своята интерпретация по темата "откъде минава пътят към Европа".

За изложбата е издаден и каталог. В него са отпечатани и фейлетони на Михаил Вешим, Румен Белчев, Сергей Трайков, Йордан Попов, които списват вестник "Стършел". Според тях днешното време е изпълнено с карикатури . "Има една страна, която е по-различна от всички други страни. Там чудесата стават всеки ден, абсурдите са нещо нормално, а паранормалното се приема за обикновено. Всички я наричат просто Тая страна. И постоянно я сравняват с Оная страна. За мен тая страна е нашата, а в Оная всичко е по-наред. Макар да са на една планета, разстоянието между Тая и Оная страна е светлинни години, но ние сме решили да я настигнем", каза Михаил Вешим, който специално за изложбата е написал фейлетона "Формулата на успеха". Според Сергей Трайков, за да достигнем Европа, чужденците трябва добре да опознаят националния ни характер, а това не е особено лесно за англичаните, които са създали максимата: "Точността е кралска учтивост." "Но щом Британското посолство даде подслон на смешно-тъжната експозиция, има надежда, че сме на прав път", каза той с усмивка.

На откриването Йордан Попов започна така: "Преди сто и десет години Алеко Константинов написа на белия лист "Бай Ганьо тръгна из Европа" и създаде незабравимия комичен образ на българина с дисагите, с калпака и мускалчетата с розово масло в пояса. Днес често задаваният въпрос от сънародниците ни из Европа е по какво се различава съвременният бай Ганьо от Алековия? На това питане се мъчат да отговорят карикатуристите и сатириците с настоящата изложба. Наистина бай Ганьо вече е свалил потурите и елечето, но не се е разделил с манталитета си. Все още премлясква по коктейли и върши разни небивалици. Тези, както и други сенчести страни от нашия манталитет са видени по своеобразен начин от нашите карикатуристи. И след като сме тръгнали с усмивка към Европа, трябва да поясним, че Европа познава отдавна българските карикатуристи, които са носители на престижни награди от международни изложби. Сега, когато ставаме действителен член от европейското семейство, нашият смях е може би най-привлекателната особеност на националната ни идентичност".

Изложбата и каталогът са направени със съдействието на Европейската комисия в България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK