Фестивалите "Любовта е лудост" и "Златната роза" се откриват в петък във Варна

Петдесет и четири филмови заглавия са включени в програмата на 12-ия международен филмов фестивал "Любовта е лудост 2004" и на 26-ия фестивал на българския филм "Златна роза", които за пръв път ще вървят паралелно от 27 август до 4 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна. Съвместяването на двете прояви дава възможност освен международната конкурсна програма пред публиката да се представят и най-новите български игрални филми. Това са "Пътуване до Йерусалим", "Една калория нежност", "Другият наш възможен живот", "Шантав ден", "И Господ слезе да ни види", "Изпепеляване", "Мила от Марс", "Под едно небе", както и последните творби на Георги Дюлгеров и Дочо Боджаков.

В състезателната програма на "Любовта е лудост" са включени десет филмови творби - "Чудо в Палермо" от Италия, "Любовен капан" от Холандия, "Казанова" от Германия, "Дон Жуан Тенорио", или "Смърт и любов в Севиля" от Испания, "Лиля завинаги" от Швеция, "Ела да ме видиш" - режисьорски дебют на руския актьор Олег Янковски, българските - "Другият наш възможен живот" на Румяна Петкова и "Изпепеляване" на Станимир Трифонов, "Цветът на щастието" от Унгария и "Хазан" от Япония.

Председател на международното жури на "Любовта е лудост" е кинокритикът Божидар Манов. Членове са Димитри Керкинос, художествен директор на филмовия фестивал в Солун, Гърция, Роланд Руст, директор на филмовия фестивал в Котбус, Германия, Дмитрий Астрахан от Русия, чийто филм "Всичко ще се оправи" преди няколко години спечели "Афродита" - голямата награда на "Любовта е лудост", и Галина Копанева, кинокритик от Чехия. Председател на журито на "Златната роза" е проф. Вера Найденова. Членове са Илиян Симеонов, Ани Пападополу, Христо Мутафов и Алек Попов.

Сред специалните гости на кинофиестите ще е актрисата от Унгария Мари Тьорочик, която на миналогодишния фестивал "Любовта е лудост" спечели наградата за най-добра женска роля за изпълнението си в "Дълъг уикенд в Пеща и Буда", както и режисьорите Виктор Барера от Испания и Бепе Чино от Италия. Очакваме още гости от Великобритания, Гърция, Германия, Грузия, както и много български актьори, критици и кинематографисти, каза проф. Александър Грозев. В рамките на кинофестивалите ще има премиери на книги, посветени на киното, както и живописна изложба на актьора Добромир Манев, брат на художника Никола Манев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK