Взривоопасно

След като издателство "Фама" се захвана сериозно с издаването на Михаил Булгаков и пусна на пазара "Кучешко сърце", "Пияният локомотив", "Майстора и Маргарита", логично беше, че ще дойде ред на още едно томче с фейлетони и разкази, за да бъде още по-пълна картината. Тази кратка проза излиза за пръв път на български език, а Лиляна Минкова отново се е справила блестящо с превода.

"Динамит" предлага срещи със същите герои - безстрашни любители на водката, новобогаташи, типични руски лели и чиновници. Местата отново са същите - комуналните квартири с неизменните скандали, вихрените гуляи и прозренията за смисъла на света. В тези кратки разкази Михаил Булгаков достига до големи прозрения за съветските ценности и особено за бюрокрацията. Той пише тези разкази и фейлетони през 20-те години на ХХ век, но много от тях звучат така, сякаш са написани за днешния ден и днешните събития. Вярно, че част от лозунгите вече не са актуални, но пък всичко останало - стремежът за повече жилищна площ или за повече богатства, ръгането с лакти, трудното пробиване на път нагоре в служебната йерархия и дори любовта към водката, си е същото.

И накрая - една забележка за тези, които не искат да се впускат в размишления за променените ценности, разказите в сборника могат да се четат като хитри анекдоти или пиперливи вицове. Ефектът е същият. Важното е, че става въпрос за задължителна книга.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK