Ватикана търси 3 млн. евро за фрески на Микеланджело

Ватикана се надява да събере около 3 млн. евро, необходими за реставрацията на последните две фрески на Микеланджело, които са скрити за публиката и се намират в параклиса, където папата се моли и отслужва частни литургии, писа в. “Гардиън”. Фреските - “Разпването на Св. Петър” и “Покръстването на Св. Павел”, са силно избледнели, тъй като в продължение на десетилетия са били под въздействието единствено на свещите в капелата на Павел, разположена близо да по-известната Сикстинска капела. Великият ренесансов художник ги рисува през 1550 г., когато е на 75 години.

Тези две фрески с площ по 6 кв. м се считат за едни от едни най-важните в творчеството му, които са под управлението на Ватикана. За последен път са частично реставрирани през 30-те години на миналия век, когато са били сериозно напукани. Екип от реставратори и консерватори подготвя новия проект от години, като според италианската преса реализацията му може да започне още тази есен.

Капелата на Павел е част от Апостолическия дворец и е разделена от Сикстинската само от покрит коридор, т.нар. Аула регия. За разлика от световноизвестната капела, която привлича милиони посетители всяка година, капелата на Павел е затворена за посещения. Последните снимки на фреските в нея са правени през 80-те години. Въпреки че е претърпяла много структурни промени след завършването й през 1537 г., фреските на Микеланджело са на оригиналното си място.

Изпразването на хазната на Ватикана в последните години принуди Светия престол да разчита на външни меценати, за да съхранява съкровищата си, посочва “Гардиън”. Отец Алън Дънстън, директор на Офиса за патроните на изкуството към Ватикана, се надява богати спонсори да заделят нужните за реставрацията на фреските на Микеланджело 3 млн. евро. Търсенето им обаче се затруднява от спора как да се оцени фактът, че малцина избрани могат да видят резултата от реставрацията. Според едни мнозина биха отделили средства срещу шанса да видят недостъпното за масовата публика, докато според други начинанието не си струва, щом посетителите на дворците на Ватикана няма да могат да видят имената им, изписани до реставрираните шедьоври.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK