Капитани и мускетари

Сурови мъже, които владеят шпагата до съвършенство, но нямат нищо против да я употребяват и срещу заплащане. Войници, които са преживели не една битка и които сега предпочитат да не разказват истории за това как са се сдобили с белезите. Кръчмарски свади, пиянски дуели, подмятания за чест и достойнство, пищни и гостоприемни жени, интриги и прочее дребни приключения могат да се открият в "Капитан Алатристе".

Завесата се вдига над Мадрид от седемнадесети век - по онова време кръчмите са сцена, на която се разиграват истински битки, но се чете и истинска поезия. Мадрид на Диего Веласкес и Лопе де Вега, на крал Филип 4-ти и на капитан Диего Алатристе. Една вечер въпросният майстор на шпагата Алатристе получава странна задача - той трябва да пресрещне и нападне двама млади английски пътешественици. Маскираните възложители са крайно дискретни, но за Алатристе е ясно, че хората, които трябва да станат жертва на шпагата му, са видни личности.

Всъщност в почти всички романи на Артуро Перес-Реверте може да се открие онази атмосфера, която Александър Дюма- баща пресъздава в “Тримата мускетари”. Може би затова и критиката го определя като "романтик в най-добрия смисъл на тази дума".

"Капитан Алатристе" е предизвикателен лабиринт от логически задачи и исторически и литературни ребуси, през които Артуро Перес-Реверте превежда читателя. А предложението е на издателство "Еднорог".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK