Платформата

"Платформата" е книга, която веднага грабва вниманието. Остър език и неочаквани заключения. "С ниско подстриганата си коса и очилата с тънки рамки, със смръщеното си лице, леко привел глава и заслушан в микса от християнски погребални песнопения, в тази ситуация се чувствах съвсем свободно - много по-свободно, отколкото по време на сватба например. Явно погребенията ми понасяха."

Това е само началото. Един мъж присъства на погребението на баща си, но нещата далеч не с толкова прости.

Според критиците романът на Мишел Уелбек е книга на своето време. Рецептата му е проста - равни порции объркване, отчуждение от света и абсурд. Плюс хумор, разбира се, за да се поеме добре. Вярно, на някои тази книга ще им се стори излишно натоварена със секс, на други ще им дойде в повече мрачната атмосфера и още по-мрачните разсъждения. Но това е положението - съвременен роман, който се вписва в близката му по усещане голяма литература.


"Платформата" излиза през 2001 г., а по това време името на Мишел Уелбек вече е синоним на провокация и се говори за умението му да скандализира. И за тази книга мюсюлманската общност във Франция го обвинява в "подстрекателство към расова и религиозна омраза" и го заплашва със съд. Но тази тема е само малка част от нещата, които възмущават читателите. "Аз съм писател на обикновеното страдание", казва Уелбек в едно интервю.

Добрият превод от френски е на Александра Велева, а издателството е "Факел експрес".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK