Полезните книги

Факт е, че такива книги не излизат всеки ден. "Кой кой е в световната литература" (изд. "Изток Запад") е първият по рода си подобен справочник, който излиза на български език. Впечатлява обемът, защото тук са включени над 1000 писатели от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия.

Всъщност започва се от древните гръцки и римски поети и драматурзи, минава се през класиците и съвременните носители на Нобелова награда, на "Букър", "Пулицър" и са отбелязани дори авторите на бестселъри.

Всеки очерк за отделен писател съдържа кратки сведения за живота - малко данни кой кога е започнал да пише, в какви кръгове се е движел и как са го приемали съвременниците му. Плюс, разбира се, информация за книгите, които е издал.

"Руският модернизъм. Енциклопедичен речник" ( изд. "Труд") на Петко Троев пък включва статии за най-ярките и мащабни фигури и явления от "сребърния век" на руската литература, философия, живопис, театър, музика и най-популярните и най-емблематични негови проявления - литературни и художествени направления, литературни обединения, издания и литературни салони и кафенета. Всъщност това е първият и единствен по рода си у нас енциклопедичен речник на руския модернизъм и няма как да не му се обърне внимание.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK