Любиша Георгиевски : Театърът е необходимият лек за всяко общество

С авторския спектакъл "Филоктет" на Любиша Георгиевски, копродукция на театър "Сълза и смях" и Драмски театър - Скопие, започна българско-македонският театрален проект по програмата "Мост" на софийския театър, съобщи неговият директор Бойко Богданов. Премиерните представления бяха в събота и неделя. Проектът пердвижда размяна на гастроли - двата театъра ще си гостуват с по три постановки през април. Предвидена е и кръгла маса по проблемите на културния диалог и театралното сътрудничество на Балканите. В актьорския екип на "Филоктет" са Стоян Алексиев , Михаил Милчев и македонският им колега Петър Темелковски , завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1972 г. при Желчо Мандаджиев и Крикор Азарян. Георгиевси е режисьор и сценограф на постановката. Костюмите са на Мери Йован. Това е пиеса за прехода, за хората, които търсят своята идентичност, след като не могат вече да се отъждествяват с рухналия идеологизиран свят, каза Любиша Георгиевски, доскоро посланик на Македония в България. По думите му именно театърът е необходимият лек за всяко общество, благодарение на който по-лесно можем да намерим отговор на въпросите кои сме, откъде идваме и накъде отиваме. Иронията на свободния избор - между лъжливото спасение и истинската пропаст, и неандерталски жестоката борба за власт са другите теми, които занимават автора във "Филоктет". Според него истински свободни можем да бъдем само ако робуваме на законите, защото те са въплъщение на принципите, на които трябва да се опираме. След Бекет не бива да се пише, но ние го правим, за да продължим да живеем - пишем от страх, както децата си пеят, когато са сами в гората, каза Любиша Георгиевски. Софийският спектакъл е третата постановка на "Филоктет", написана през 1997 г. - първата е в Скопие, втората е в Пловдив под режисурата на Борислав Чакринов. Предстои пиесата да бъде издадена на френски - идеята дошла след гостуването на скопското представление в Париж.

Любиша Георгиевски е автор на 160 пиеси, поставяни в Македония, Босна, Хърватия, Полша, Румъния, САЩ, Италия, България. През 1994 г. той е кандидат за президент на Македония. Убеден е, че може да се справи с политиката не по-зле, отколкото с драматургията. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK