Проф. Георги Фотев написа труда на живота си

След появата на последния научен труд на проф. Георги Фотев българската социология не може да бъде същата. Така проф. Николай Телкеджиев представи последната книга на проф. Фотев "Диалогична социология". Премиерата й събра в препълнената зала на Централния военен клуб във вторник вечерта водещи социолози от различни поколения, университетски преподаватели и приятели на големия учен. Произведението респектира не само с обема си, надхвърлящ 1000 страници, и качественото издаване, дело на издателство "Изток-Запад", но и със съдържанието. Колегите на известния социолог бяха единодушни, че това е книгата на творческия му живот, събрала всичко от научните му търсения, и впечатлява с енциклопедичността, монолитността и ерудицията, вложена от автора й.

Проф. Кольо Коев посочи, че книгата оспорва всякакви финални хоризонти в социологията, и призна, че се изисква характер за написването на подобни фундаментални трудове. Според проф. Георги Димитров съдържанието на книгата показва, че историята на съвременната социология се движи към това, което движи и проф. Фотев. Проф. Телкенджиев определи труда като най-сериозната покана за жив диалог между социолозите и не пропусна да подчертае майсторството на словесния изказ и умението на проф. Фотев да пише по сложна материя разбираемо.

"За мен думите са по-важни от нещата, защото без тях нещата са нищо", заяви авторът. Той призна, че е бил обсебен от книгата и докато я е писал, тя е диктувала ежедневието му. "Добрият професионалист не претендира да е всезнайко. Ако претендира, то не е добър професионалист или е дилетант", е една от максимите в новата книга на учения, който е член на Европейската академия на науките и изкуствата, работи в Института по социология на БАН и има зад гърба си издадени половин дузина научни трудове и публикации в над 15 държави в целия свят.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK