Людмил Ангелов, Веско Ешкенази и Годфрид Хоухъвейн в холандски галаконцерт

Световноизвестните български музиканти Людмил Ангелов - пиано, и Веско Пантелеев-Ешкенази - цигулка, заедно с холандския виолончелист Годфрид Хоухъвейн ще свирят с Нов симфоничен оркестър в зала "България" в събота вечерта. Музикалният директор на оркестъра Росен Миланов ще дирижира галаконцерта по повод холандското председателство на Европейския съюз. За първи път българската публика ще чуе Концерт за цигулка от холандския композитор Хендрик Андриесен, починал през 1981 г. Органист, пианист, композитор и преподавател, той получава признание с редица произведения за орган.

В програмата на концерта са още Импровизация и токата от Панчо Владигеров и Концерт за пиано, цигулка и виолончело от Бетовен. Концертът е под патронажа на баронеса Хенриет ван Линден, посланик на Холандия у нас.

Годфрид Хоухъвейн е колега на Веско Ешкенази и соло виолончелист в престижния холандски Кралски концертгебау оркестър. Преподавал е в Калифорнийския университет и в Кралската консерватория в Хага. Бил е солист на Резидънс оркестра.


От 1990 г. е главен челист на Кралския концертен оркестър. През 2001 г. изнася паметен камерен концерт на фестивала "СЛАВА! Ростропович" в Амстердам. Там свири Вторият струнен квартет на Аренски заедно с Мстислав Ростропович, Веско Ешкенази и Юри Башмет.

Веско Ешкенази и Людмил Ангелов от 1994 г. свирят в сонатно дуо. Заедно концертират в Европа и имат редица записи на компактдиск. Людмил Ангелов живее в Испания от 1992 г., където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Преподава в консерваторията в града и води майсторски клас в консерваторията на Кастейон. През сезона 1987-1988 г. в цикъл от 12 рецитала Людмил Ангелов изпълнява всички произведения за пиано на Шопен, което му донася наградата Музикант на годината в България.

Веско Ешкенази, когото холандската преса нарича брилянтен цигулар, е избран за концертмайстор и лидер на един от най-известните световни симфонични оркестри - Кралски концертгебау оркестър - Амстердам, за сезон 1999-2000 г. От лятото на 2000 г. свири на цигулка Guarneri del Gesu oт 1738 г., предоставена му от фондация към Deutsche Bank - Амстердам. Той е лауреат на международните конкурси за цигулари в Пекин, "Виенявски", "Карл Флеш". Концертирал е в почти всички страни от Европа, в САЩ, Южна Америка, Индия, Китай.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK