Чудо на леда

В спорта чудесата се случват доста по-често, отколкото в останалите сфери на живота. Достатъчно е да си спомним последното европейско първенство и успеха на Гърция.

За много от изненадите в спорта доближаващите се до чудото в библейския му смисъл изобщо не сме чували, но няма начин в нещо подобно да е замесен американски отбор и то да ни бъде спестено.

От "Чудо" (Miracle, Walt Disney Pictures, 2004 г. - "Александра видео") зрителят ще научи за подвига на олимпийския хокеен отбор на САЩ от 1980 г. Това е период, когато хокеистите на СССР мачкат наред под ръководството на треньора-легена Виктор Тихонов. За руснаците американците не са нищо повече от спаринг партньор, като янките нямат победа от 1960 г.


Амбициозният треньор Хърб Брукс (Кърт Ръсел) обаче е решен да сложи край на хегемонията на съветите. Получил пълна свобода при съставянето на отбора, той, като загърбва звездите от НХЛ, съставя отбор от университетски играчи. В продължение на месеци те са подложени на зверски физически натоварвания, но въпреки това дни преди олимпиадата в Лейк Плесид хокеистите на СССР отнасят "детската градина" на Хърб Брукс с 10:3. Междувременно руснаците нахлуват в Афганистан, напрежението между двете страни ескалира и полуфиналната среща между хокейните отбори се приема като сблъсък на ценности, двубой между капитализма и комунизма и прочие идеологически клишета...

Както се сещате, американците триумфират, а на хегемонията на СССР в хокея е сложен край... "Чудо" е приятна спортна драма, която се гледа с интерес. Атмосферата на 80-те е пресъздадена великолепно, включително с документални кадри и фотографии, а заснемането на хокейните двубои е майсторско. Е, по традиция руснаците са крайно несимпатични и говорят някакъв странен език, но това са бели кахъри. Дори след този успех американците пак стават клиенти на СССР почти на всички големи хокейни форуми, но и това са подробности - важното е, че чудото веднъж вече се е случило.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK