Безпристрастен разказ за насилието

Насилието в училищата става все по-сериозен проблем за държавите в цял свят. Напоследък обаче най-шокиращите инциденти са в САЩ, където достъпът до огнестрелни оръжия е най-либерален.

"Слон" (Elephant, Warner Bros. Pictures, 2003 г. - "Съни филмс") на сценариста и режисьора Гюс Ван Сант ("Добрият Уил Хънтинг", "Да откриеш Форестър", "Джери") разглежда този проблем, но чрез изразните средства на неконвенционално кино.

Филмът започва с проследяването на живота на главните герои, през един нормален учебен ден в гимназия в Портланд. Уроци, междучасия, обяд в стола, срещи с приятели - всичко е както обикновено, както е било вчера и би трябвало да бъде и утре. Но двама пубертети взривяват нормалния ход на живота в училище. Купили си оръжие от интернет, те устройват необяснима с нищо касапница, стреляйки по всичко, което се движи.


Във филма на Сант обаче няма куршуми, кръв, разкъсана плът или смърт, които да променят емоционалното въздействие, че това е просто един обикновен ден. Така изстрелите изглеждат напълно в реда на нещата, толкова обикновени, колкото играта на футбол в междучасията...

Авторът умишлено избягва всякакви паралели с истински драми, въпреки че "Слон" е преди всичко размишление по темата за насилието в училищата и художествено отражение на реалността.

Забелязва се и друго - във филма липсват нравоучителни сентенции и високопарни изводи. Режисьорът не интерпретира, а пресъздава събитията. Но точно този похват действа на зрителя по-силно от кинаджийските уловки и прийоми.

Силен авторски филм, с неизвестни актьори, странни гледни точки, близки до документалистиката, "Слон" е трудно да бъде преразказан и описан, той просто трябва да се види и да се преживее.

Качествата на лентата бяха оценени и от европейската критика и тя получи две награди в Кан ’03 - “Златна палма” и за режисура.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK