Първото триизмерно кино на Балканите ще отвори врати в София

Първото триизмерно кино у нас и на Балканите ще бъде открито в края на годината, обещаха инвеститорите от Cinema City International N.V.- ексклузивен оператор на IMAX за Централна и Югоизточна Европа и Израел и основен инвеститор в Mall of Sofia. То ще се намира в търговския, развлекателен и бизнес център на ъгъла на бул. “Стамболийски” и ул. “Опълченска” в столицата и ще се казва М-Tel IMAX, защото генерален спонсор на проекта е “Мобилтел”. Инвестицията в киносалона IMAX е 4 млн. евро.

Кинематографичните системи IMAX (Image Maximum) са най-напредналите филмови технологии в света, обясни Муки Гредингер, изпълнителен директор на Cinema City International.


Образите с огромни размери, чистота и яркост се излъчват в кинoсалоните на IMAX върху гигантски екрани с височината на 8-етажна сграда и 34 метра ширина. Средният екран е 4500 пъти по-голям от обикновен телевизор и достига ширината на игрище за американски футбол. Голямоформатните филми се прожектират в салони със специална вътрешна архитектура, където редовете са разположени в стръмен амфитеатър, така че дори на децата да не се пречи да виждат и хората свободно да гледат нагоре и надолу, както в естествена среда. Броят на местата в един киносалон IMAX варира от близо 200 до почти 1000.

IMAX Corporation е основана през 1967 г. със седалище в Торонто, Канада. Премиерата на технологията е в павилиона на Fuji по време на EXPO '70 в Осака, Япония.

Първата постоянна прожекционна система е инсталирана през 1971 в Ontario Place's Cinesphere - Торонто.

Първоначално новата технология се използва предимно в музеите и научните центрове, но с времето става все по-достъпна за масовия зрител с въвеждането на по-евтини системи като IMAX MPX, разработени специално за мултиплексни центрове.

През 1997 г. IMAX печели най-високото отличие на Академията за филмово изкуство и наука - наградата "Оскар", за научно-технически постижения.

Усъвършенстваният филмов формат DMR (digital re-matsering) е десет пъти по-голям от конвенционалната 35-милиметрова лента и три пъти по-голям от стандартния 70-милиметров филм.

Тази технология позволява на компанията да прехвърля в собствения си цифров формат холивудски продукции, като първият филм - "Аполо 13", е излъчен през 2002 г. Днес броят на кината IMAX e 235 в 35 страни, от които 115 са IMAX 3D. В момента в производство са над 75 филма.

През ноември 2004 г. пускането на "Полярен експрес" в IMAX 3D Experience отбеляза нов етап в кинематографичната история - това бе първият холивудски игрален филм, при който образите буквално изскачат от екрана, снегът сякаш се сипе над публиката, а влакът със злокобен писък се заковава в скута на зрителя.

Билетите за триизмерното кино няма да са по-скъпи от тези за обикновените прожекции, като само за отделни холивудски продукции цената им ще е 10 до 15% по-висока, каза Муки Гредингер. Предвиждат се и специални образователни програми за учениците, уточни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK