Библиотека

Едно полустолетие

Както и да бъде погледнато, едно полустолетие е много време. На Петър Карчев, потомък на уважавания охридски род Карчеви, скромни и по-малко известни участници в борбите на българското Възраждане, са му трябвали повече от 1300 страници, за да разкаже своята история. Между другото - тези спомени са писани, не за да изтъкне автора себе си, а да бъде разказано максимално автентично живота на българите в Охрид в края на XIX в. В книгата се мяркат образите на Теодор Траянов, Димчо Дебелянов и Христо Смирненски, с които авторът е бил приятел, на Пенчо Славейков и Иван Вазов, с които се е срещал. Заглавието е на "Изток-Запад".

Пак Мърфи


Втората част на "Законът на Мърфи наопаки" е за онези, които вярват, че животът е такъв, какъвто го приемаме и правим ние. На хората, които въпреки трудностите намират място за оптимизъм, тази книга ще им се услади. Както и мисълта на Майка Тереза: "Ако успееш, ще се сдобиеш с фалшиви приятели и истински врагове. Стреми се да успееш, каквото и да става. Доброто, което правим днес, ще бъде забравено утре. Прави добро, каквото и да става. Дай на света най-доброто от себе си и той ще те отритне. Дай му го, каквото и да става."Предложението е на "Сиела".

Лекции по антропология

В "Значими имена в антропологията" са събрани лекции на Иво Будил; Ирена Бокова, Георг Краев, Невена Димова и Пламен Бочков. Те ще заинтересуват не само студентите по антропология, но и всички, които имат интерес към социологията или културологията. Съставители на ценния сборник са Магдалена Елчинова и Цвете Лозанова, а издател е Нов български университет.

Поезия

"Българската поезия от 60-те години на 20-ти век: На повърхността. Под повърхността" е изследване на Антоанета Алипиева, в което тя прави анализ на "литературата и обществото през 60-те години на ХХ век и какво показва аутопсията". Обект на нейното внимание е творчеството на Андрей Германов, Николай Кънчев, Блага Димитрова, Христо Фотев, Иван Динков, Валери Петров, Иван Пейчев и Петър Алипиев.

Изследването излиза със знака на великотърновското издателство "Слово".

Приказки за лека нощ

Това е още един приказен сборник, подготвен от издателство "Пан". Книжката е прекрасно оформена, с много илюстрации и подходяща за деца, които скоро са се научили да четат, защото големият шрифт, с който са написани текстовете, няма да ги затормози. Приказките наистина са подходящи за лека нощ, а дали децата ще ги четат сами или родителите ще им ги разказват, е въпрос на избор. В сборника са включени историите за Снежанка и седемте джуджета, за грозното патенце, за Червената шапчица и за Джак и бобеното зърно.

За брюнетките

Спорно е дали в ада брюнетки няма, както твърди заглавието. "Мога да кажа с абсолютна точност кога се влюбих!" - твърдо е убедена Сади Нелсън, когато напуска Лондон, скапаната си работа и се втурва към слънчевия Ел Ей след красив холивудски продуцент, за да провери дали това случайно не е той мъжът на живота й. Историята е забавна, защото въпросният продуцент, въпреки красивия си стъклен дом и намерението му да я облече като Барби, се оказва два пъти женен, при това не съвсем разведен. А в този случай дори няма значение дали героинята е брюнетка или блондинка. Заглавието е на "Бард".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK