Елена Панайотова забърка театър и фламенко в пиеса на Лорка

Театралната работилница "Сфумато" представя съвременна интерпретация на пиесата "Домът на Бернарда Алба" на Федерико Гарсия Лорка. Премиерата е на 12 февруари, съобщиха от трупата. Постановката на Елена Панайотова-Лист е създадена с помощта на холандско-мексиканския консултант по фламенко Луиз Катан. Пиесата, смятана за един от шедьоврите на автора, е драма за прелъстяването и предателството, в която се изследват семейните взаимоотношения, определени от културно и социално наложени сексуални табута.

След смъртта на съпруга си Бернарда Алба, следвайки традицията, налага осем години траур и така обрича своите пет неомъжени дъщери на ненавистно съжителство в мрачната семейна къща. Този дом се превръща в сцена на постоянно нагнетяващо се напрежение, на потиснати желания и страсти, лудост и насилие.

В спектакъла режисьорката Елена Панайотова е събрала едни от най-добрите актриси, изгряващи в областта на физическия театър - Вероника Петрова, Ася Иванова, Росица Гевренова, Мила Одажиева, Цветелина Господинова, Стела Кръстева, Милена Станойевич. За седемте актриси натрупаните умения в танца фламенко се превръщат в основа за откриване на уникален движенчески език на изразяване и коментиране на темперамента на испанската жена, казва режисьорката.


По думите й спектакълът носи особена музикална красота и експресия на страстта: "Поезията на Лорка е преведена в поезия на движението и жеста, а ритъмът на фламенко нагнетява възприятието на зрителя до висока степен на екстатично преживяване." Режисьорката припомня думите на Лорка: В изкуството емоцията е невъзможна без дуенде. Проявата на дуенде предполага промяна и трансформация на чувството в експресия и форма. Провокира нови, абсолютно непознати усещания и търси уникален език за тяхното изразяване.

Проектът е осъществен с подкрепата на швейцарската културна програма в България и Гьоте-институт в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK