Влизане в ритъм

Тази книга има свой собствен ритъм, който те хваща. И ако човек се поддаде - може да го държи ден-два, че дори и повече. През това време пред очите му се редуват познати градски пейзажи, герои, които има усещането, че е срещал някъде, имена на нощни клубове, кооперации от квартали, които със сигурност познава, офиси, в които може би е работил, и улици, по които е минавал. Човек има усещането, че ще си спомни - това май някъде съм го виждал. Всъщност всичко започва точно така.

"Лора отвори очи и не можеше да си спомни. В най-общи линии нещата бяха ясни - спомни си, че е относително млада, че няма постоянен приятел, че живее сама и гледа куче, прибрано от улицата, което се казва Рок и понякога е единственото й близко същество, а друг път така я дразни, че можеше да... Както и да е... И все пак не можеше да си спомни къде е била, преди да си легне. Нито с кого. Нито дали и е било весело или тъпо."

Ясно е кой ще се разпознае в тази книга. При това не трябва особено напрягане. На младите хора книгата ще им допадне - няма дълбокомислени прозрения за света, нещата се случват, преди човек да има време да мисли за тях, пълно е с лафове, които ще бъдат оценени от подходящите хора. Романът е лек и се чете на един дъх. Освен това езикът е свеж и забавен, дизайнът е пипнат точно там, където трябва. А сюжетът може да бъде проследен и като комикс. Картинките са дело на Ясен Григоров, който се занимавал не само с комикси, но и с всякакви визуални проекти, има награди и, както сам си признава, книги с негови илюстрации са издавани в Южна Корея, Аржентина и Мексико, а той дори не е ходил там.


А, и още нещо - книгата "Лора от сутрин до вечер" върви неразделно от компактдиск със същото име. В музикалната компилация специално са включени оригинални изпълнения на Белослава, "Ъпсурт", dj Kikk, dj Chaves, Future Шок, Бичето, Monday Morning, Plastic Hi Fi, "Лютните", Alex K, Vendetta.

Проектът е дело на Junk Brothers.

----------------

Поглед навътре

Като начало - ясно е, че заглавието веднага грабва вниманието. "Когато бях, петгодишен се самоубих" на Хауърд Батън дори е по-интересна книга, отколкото подсказва първото изречение.

Романът всъщност показва гледната точка на Бъртън Рембранд към живота. Ясно е, че това звучи неразбираемо за възрастните. Това е гледната точка на едно осемгодишно момче. Родителите и учителите говорят език, който той не разбира. Това е историята на Бърт, написана от самия него с молив върху стените на Тихата стая в Детския рехабилитационен център. Там попада, след като е изразил парещите си чувства към едно момиче от съседния клас. Историята започва така: "Когато бях петгодишен, се самоубих..." И наистина предполага поглед навътре.

"Без лого" на Наоми Клайн пък разкрива предателството на основните обещания за информационната епоха: избор, интерактивност и повече свобода. Равни части културен анализ, политически манифест, пазарни мемоари и журналистическо експозе - това е "Без лого". А заслугата на Наоми Клайн е, че разчленява този пакетиран свят. Тя проследява нарастващата съпротива на активистите срещу глобализацията; обяснява защо някои от най-почитаните брендове се озовават от погрешната страна на бутилката със спрей, говори за компютърното хакерство и казва защо младите хора понякога излизат на улиците, за да поискат един по-справедлив свят.

----------------

Куп прозрения за любовта

В последно време сборниците с крилати мисли, прозрения и всякакви афоризми са на почит. Излиза, че читателят се вълнува от всичко, което е поднесено леко, готово веднага за употреба - като се започне от тибетски мъдрости, индиански пословици, японски поговорки или просто събрани мисли за виното, щастието, приятелството и любовта. Всъщност любовта е важна тема. Поне така излиза, след като по темата излязоха вече няколко сборника.

"Любовта" на "Евкус арт" обаче малко по-различно издание. В него са събрани не просто ефектни мисли, а са включени цитати от половин-една страничка от текстове на Иван Тургенев, Виктор Юго, задължителния за този случай Оскар Уайлд, Омар Хаям, Уилям Шекспир и Сьорен Киркегор. В сборника има и българско присъствие - Пенчо Славейков, Яворов, Блага Димитрова и Емилиян Станев, включена е дори една пиринска народна песен. Преводът е на Галина Томова-Станкева, дизайнът е много добър, книжката е луксозна и всичките тези прозрения за любовта са илюстрирани с репродукции на Реноар, Ван Гог, Кнопф, Гола и пр. Така че може да се счита, че по въпроса за любовта и нежните чувства, е казано всичко... Или както учи една японска поговорка, "за човек, поел по пътя на любовта, хиляди мили са не по-дълги от една."

***

Лора от сутрин до вечер

Автор: Димитър Коцев-Шошо

Издател: Junk Brothers

Брой страници: 248

Корица: мека

***

Когато бях петгодишен, се самоубих

Автор: Хауърд Батън

Издател: "Елементи"

Брой страници: 144

Корица: мека

***

Без лого

Автор: Наоми Калйн

Издател: "Елементи"

Брой страници: 460

Корица: мека

***

Любовта

Сборник

Луксозно издание

Издател: "Евкус арт"

Корица: мека

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK