Маргарита Младенова търси нови акценти в класическите български пиеси

Маргарита Младенова се завръща на сцената на Сатиричния театър със спектакъла "Плебеи по рождение". Той е по мотиви от Алеко Константинов, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Христо Смирненски, Тома Измирлиев, Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов. Премиерните представления ще се играят на 14 и 18 март. Любопитното е, че Маргарита Младенова поставя още през 1985 г. в Сатирата спектакъла “Приказка за стълбата” по мотиви от сатирите и поезията на Христо Смирненски. Сега, 20 години по-късно, тя работи по същата тема, като разширява литературната основа.

Основната идея на Маргарита Младенова е да сондира класическите произведения за нови, неоткривани по-рано ресурси. "Голямата класика засича гениално "тук и сега" с "там и винаги", като предизвиква едно изкуство, много по-обърнато към последните въпроси на съвремието. Не обичам злободневния театър, който предъвква и повтаря нещата, които вече знаеш, няма откритие в това", казва тя.

Миналата година Маргарита Младенова постави "Месец на село" от Иван С. Тургенев за втори път, след като преди повече от 20 години класът й по актьорско майсторство в НАТФИЗ обра овациите с тази пиеса.


В спектакъла "Плебеи по рождение" героят е млад журналист, който опитва късмета си в пресата. Вдъхновен от любов към бедните и онеправданите, той пише изобличителна статия и остро заклеймява политиката на силните на деня. Под натиска на опитния редактор журналистът обаче постепенно променя посоката на удара си, като запазва само силата на патоса. Така силните на деня го взимат под своето крило, а в замяна той защитава с перото си интересите им.

Маргарита Младенова е решила срещите между журналиста и редактора да се дублират в спектакъла с един диспут, в който, изкушаван от дявола, младият човек постепенно предава идеалите си. В постановката й младежът се разделя със своите братя - всички онези, които запазват своето човешко достойнство.

Сценографията е на Даниела Олег Ляхова, музиката - на Стефан Димитров, а ролите са поверени на Христо Петков, Стефан Стефанов, Цветан Алексиев, Маргита Гошева и други. Младият комик Иван Бърнев пък играе девет роли - стражар, депутат, министър, професор, кмет, министър-председател, отец Теодосий, бай Стоян Филантропа и дори на муза. На Албена Павлова също са поверени няколко роли.

Маргарита Младенова заедно с Иван Добчев основават Театрална работилница "Сфумато", води експериментален клас за актьорско майсторство по алтернативна програма на обучение в НАТФИЗ, а от 1995 - клас по режисура за драматичен театър. Някои от най-популярните й спектакли са "Чайка", "Вишнева градина" и "Три сестри" от Чехов, "Играем Петрушевска" по Людмила Петрушевска, "Грехът Златил" по Йовков, "Нирвана" от Константин Илиев и др. Нейни спектакли участвуват на престижни международни театрални фестивали, а през 1995, 1997 и 1998 заедно с Иван Добчев води ателиета във Франция, Испания и България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK