СБХ показва неизвестни платна на Тодор Динов

Непоказвани досега ескизи в техника акварел, пастел, маслени бои и живописни платна на големия български аниматор Тодор Динов могат да се видят в експозицията, която се откри тези дни в Националния център за съвременни изкуства на "Шипка" 6. Изложбата, наречена "Обещаното", включва от най-ранните

рисунки до творби от последните няколко години на големия аниматор, който почина миналата година на 84-годишна възраст.

Той е създател на първата студия за анимационни филми в България и полага началото на професионалното производство на анимация у нас след Втората световна война. Сам определя живописта като едно от най-съкровените си преживявания и обяснява, че започнал да рисува, когато гледал майка си да тъче килим с огромни черно-бели орнаменти. Като се заглеждал в него, фигурите започвали да трептят и това била първата анимация в живота му.


Емблематичният му филм "Маргаритката", създаден през 1964 г., обира овациите на елитния анимационен свят - от Лайпциг и Буенос Айрес през Анкара и Виена до Чикаго и Кан. През 1967 г. малките зрители го обявяват за най-добрия български детски филм.

Първият професионален рисуван филм на Тодор Динов е дипломната му работа "Юнак Марко". Според специалистите творбата е на световно равнище и осъществява връзката на анимационния филм с българския фолклор. Динов е автор на други филмови шедьоври, сред които "Гръмоотвод", "Ревност", "Епиграма", "Прометей 20", "Тъпанът", "Парижкият дъжд". Автор, режисьор и сценарист е на повече от 40 анимационни филма, както и на няколко игрални -"Иконостасът", "Барутен буквар", "Грехът на Малтица" , изявявал се е и като карикатурист, илюстратор, график, живописец и плакатист. От основаната от него специалност в НАТФИЗ по неговите стъпки тръгват поколения художници.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK