Загубен роман на Дюма съживява спора за убиеца на адмирал Нелсън

Споровете кой е убил адмирал Нелсън в битката при Трафалгар вероятно ще бъдат съживени с публикуването на последния, считан за загубен доскоро, роман на Александър Дюма, писа “Таймс”. Главен герой в творбата от 900 страници “Кавалерът от Сен Ермен” (Le Chevalier de Saint Hermine) е сержант Робер Гимар, който застрелва английския адмирал от средната мачта на кораба “Страшен” (Le Redoutable) и остава жив след битката, за да разкаже историята. Лондон винаги е поставял под съмнение френските твърдения, че Гимар е убил Нелсън, след което е оцелял. Вместо това Англия посочва, че стрелецът, отговорен за смъртта на адмирала, е бил застрелян от Джон Полърд от кораба “Победа” (HMS Victory).

Дюма подготвял романа за печат в последните месеци от живота си, но пълното му публикуване било осуетено от смъртта на писателя през 1870 г. Части от него все пак излезли във френските вестници.

Сглобяването на романа е дело на осем години детективска работа от страна на Клод Шоп. Той е експерт по Дюма и събирал частите на романа от изданията на в. “Универсален наблюдател” (Le Moniteur Universel) от 1869 г. и от архиви на различни френски библиотеки. “Държейки това съкровище в ръце, имах чувството, че притежавам света”, казва експертът пред “Фигаро”. “В романа Дюма е истински, същият създал легендарния си герой граф Монте Кристо”, заключава Шоп. Сглобеният роман ще бъде публикуван от издателство “Фебюс” (Phebus).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK