Александър Морфов получи признанието на Съюза на артистите за „Хъшове”

По традиция Съюзът на артистите раздаде годишните си награди „Икар" в международния ден на театъра - 27 март, на пищна церемония в Народния театър. Спектакълът беше режисиран от Съни Сънински и воден от актьорите Димитър Рачков, Малин Кръстев, Теодор Елмазов и Иван Бърнев. Тази година статуетката, която получиха всички наградени, беше дело на Димитър Бакърджиев.

Най-емоционално бе посрещната наградата за режисура на Александър Морфов за постановката му „Хъшове" в Народния театър. Целият актьорски състав на представлението излезе на сцената, за да получи наградата от името на Морфов, който в момента поставя в Русия. Това беше първият спектакъл, режисиран от Александър Морфов на най-голямата ни сцена, след като бе принуден да напусне поста директор на Народния театър. По призив на Стефан Данаилов актьорите поздравиха своите колеги с песента, която е основен мотив в постановката „Хъшове".

„След толкова години аз спокойно мога да си позволя да го кажа - театър, любов моя, аз никога няма да ти изменя! Аз съм твой", възкликна на свой ред Стефан Данаилов, след като получи наградата за цялостно творчество. Изненадващо тя му бе поднесена от министъра на културата и туризма Нина Чилова.


Христо Мутафчиев бе отличен с „Икар" за главна мъжка роля за превъплъщението му в Големанов на сцената на Малък градски театър „Зад канала" под режисурата на Мариус Куркински. Той пребори конкуренцията на Владимир Пенев за ролята му на Ричард в "Любовникът" от Харолд Пинтър и на Стоян Радев за ролята му на Ариел в "Пухеният" от Мартин Макдона.

Театралната гилдия най-сетне забеляза и качествата на Койна Русева, която получи „Икар" за главна женска роля в постановката "Язът" на Драматичен театър - Ловеч. Другите номинирани в тази категория бяха Бойка Велкова за ролята й на мисис Робинсън в "Абсолвента" и Рени Врангова за ролята на Клер Цаханасян в "Посещението на старата дама".

„Икар" за поддържаща мъжка роля отиде в ръцете на Илия Раев за ролите му в "Чайка" и "Портретът на Дориан Г./Почтени убийства", а със същото отличие, но за поддържаща женска роля бе наградена Ася Иванова за ролята й в „Домът на Бернарда Алба".

Едно от най-добрите представления на сезона - „Пухеният" на Варненския драматичен театър, бе номинирано в няколко категории, измежду които и за режисура на Явор Гърдев, но в крайна сметка получи само наградата за сценография, присъдена на Никола Тороманов. Наградата за авторска музика и оригинално музикално оформление получи Стефан Вълдобрев за работата му по спектакъла "Фигури при влюбен полет".

Най-добрият драматургичен текст тази година според Съюза на артистите е „Портретът на Дориан Г./Почтени убийства/", който донесе „Икар" на автора му - Юри Дачев.

Валентин Танев, който в момента е на турне в Израел с трупата на „Комедия на слугите", получи „Икар" за моноспектакъл за участието си в „Лазарица" на Радичков, сценична реализация на Крикор Азарян.

"Икар" за дебют бе присъден на Стилиян Петров за режисурата му на постановката "Части от цялото" по мотиви от Йордан Радичков в Сатиричния театър.

Другите икари отидоха при Здрава Каменова - за режисура и актьорско майсторство в куклената постановка "Карлсон и дребосъчето", екипа на Народния театър за майсторско техническо осъществяване на спектакъла "Хъшове", Искра Николова за критически текст, Васил Василев-Зуека за рекламен герой в рекламния клип на Първа инвестиционна банка, Тодор Колев - за шоумен, Методи Василев - за цирково изкуство, Иван Танев - за златен глас, и Вяра Пенкова - за вариететно изкуство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK