Библиотека

Хора и събития

"По неволя журналист" (изд. "Изток-Запад") е нова книга на Радослав Косовски, в която той е събрал свои статии, писани за българския печат от чужбина. Косовски сам обяснява, че поне в началото животът в чужбина не е никак лек - минава време преди уреждане на формалностите и търсенето на работно място. "След това животът ти протича в рамките на ежедневието и ти живееш по модела на гражданите на страната... Но не съвсем: мисълта за България, за твоите близки и приятели никога не те напуска", признава той. Текстовете му потвърждават тази мисъл.

Седем начина...


Книгата "Седем начина да увиеш сари около тялото" на Тодора Радева изисква по-специално внимание. Тя е премерена с думите и борави внимателно с нюансите. В сборника са включени 14 разказа, които разкриват различни женски образи - на силната жена, на уморената от всекидневието и баналностите жена, на любовницата. Освен добрия дизайн книжката хваща окото и с илюстрациите на Мила Попнеделева. Освен това си личи, че това е книга, която не е направена на две-на три - мислена е дълго време и резултатът е повече от добър.

Източни мотиви

"Дао на прочистването" на издателство "Хермес" е хубав пътеводител по източна философия и медицина. Авторът Даниъл Рийд е един от световните експерти в тази област, след като повече от двайсет години практикува билколечение, акупунктура, масаж, цигун, медитация и бойни изкуства под ръководството на китайски майстори в Тайван. В книгата той дава рецепти за здрава кожа, за прочистване на организма, за дълъг живот и прочее изпитани рецепти, които ще се усладят на всеки.

Стихознание

Подобни речници не излизат всеки ден, това е ясно. Този речник е ценен, защото съдържа около 300 стиховедски термина, изяснени в статии в широк обем, богато илюстрирани с примери от стихотворни текстове.

София Филипова е максимално изчерпателна, примерите са добри, а книгата е само за ценители.

Зад този проект на София Филипова стоят издателствата "Изток-Запад" и ИК "Петър Берон".

Криминале

"Дамаски кинжал" на Барбара Клевърли всъщност е покана за едно екзотично приключение в Индия в началото на ХХ век. Както във всяко добро криминале - и тук трябва да се разгадават истории, станали преди десетина години, и за които липсват документи, а свидетелите предпочитат да не говорят. И тук е замесен детектив, който гледа иронично на света и не възприема опасностите на сериозно. И за капак - участва богата и самонадеяна американка, която трябва да разбере повече за себе си. Заглавието е на "Прозорец".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK