38 романа ще се състезават тази година за наградата "Вик"

Във второто издание на “Български роман на годината” ще участват 38 заглавия. Това бе обявено от журито на конкурса в състав: Дико Фучеджиев Кирил Топалов, Николай Стоянов и Владимир Трендафилов.

Наградата е учредена през 2004 година от Едуард Вик и се присъжда за втори път в категорията "най-добър роман", издаден в рамките на 2004.

От журито обявиха, че първоначално събраните романи в конкурса са били 56. След предварителна селекция от списъка са отпаднали 18 заглавия. “Голяма част от тях не отговаряха на изискванията на литературния жанр “роман”, сред заглавията имаше пътеписи, биографии, мемоари, трилогии, както и много преиздадени заглавия, които не отговарят на регламента за участие”, коментират от журито.


Сред претендентите за тазгодишната награда са Анжел Вагенщайн със “Сбогом, Шанхай”, Атанас Наковски с „Обърнат свят”, Георги Гроздев с "Плячка”, Георги Тенев с "Вундеркинд”, Димитър Коцев-Шошо с “Лора от сутрин до вечер”, Любов Кронева с "Черни лалета за Кант”, Марин Дамянов с “Време за убиване”, Милен Русков с "Джобна енциклопедия на мистериите”, Момчил Николов с Hush oil и др. Христо Калчев е единственият, който ще се бори за отличието с три романа.

От всичките 38 заглавия журито ще трябва да излъчи 6 романа, които ще се състезават на финалния кръг за за наградата “Вик”. Имената на полуфиналистите ще бъдат оповестени на официална пресконференция на 1 юни. След тази дата за роман на годината ще гласуват читателите, които по регламент са петият член на журито.

Победителят във второто издание на “Български роман на годината” ще бъде обявен на официална церемония в началото на ноември.

Авторът на избрания роман ще получи парична награда от 10 000 лв. и предложение за превод на романа на английски език, осигурени от “Вик".

Миналогодишният победител в конкурса беше романът "Екзекуторът" на Стефан Кисьов. Тогава общо 640 души обявиха литературните си предпочитания и гласуваха, а романът на Керана Ангелова "Елада Пиньо и времето" събра най-много гласове на читателите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK