С постановка на Иван Добчев отбеляват 100-годишнината от рождението на Самюел Бекет

С моноспектакъл по постановка на Иван Добчев "Не аз" ще бъде отбелязана предстоящата догодина 100-годишнина от рождението на Самюел Бекет, съобщи във Варна артистичният директор на международния театрален фестивал "Варненско лято" Цветана Манева. Въпреки че е с участието на три актриси, спектакълът на Добчев фигурира в модула на моноспектаклите в рамките на фестивала. Останалите са "Даскал" на Велко Кънев с режисьор Борислав Чакринов, "Назад към културата" на Тодор Колев и Пловдивския драматичен театър. В списъка присъстват още "Сияйното пусто отвъд" на Ана Валеница и премиерният "Жарава" на Невена Мандаджиева. Режисьор на "Жарава" е Възкресия Вихърова. Избран е заради интересната драматургия, посочи Манева.

Тазгодишното 13-о издание на фестивала за пръв път ще бъде събрано в 13, но нефатални дни - от 31 май до 12 юни. В българската селекция влизат осем нови заглавия. Едно единствено от тях е с извънстоличен адрес, заяви селекционерът Юрий Дачев. По думите му "Часът, в който не знаехме нищо един за друг" на Варненския театър е едно от най-добрите заглавия за сезона. Поставката обаче не се вмества напълно в наслова на фестивала "Сцената в часа на примирението с текста", посочи Дачев.

Сред останалите селектирани спектакли са "Хъшове" на Народния театър с режисьор и сценарист Александър Морфов; "Домът на Бернарда Алба" на Фондация "Ден Гри-Х" по стихове на Лорка и под режисурата на Елена Панайотова; "Лазарица" на Народния театър, постановка Крикор Азарян; "Части от цялото" на дебютанта режисьор Стилиян Петров - ученик на Маргарита Младенова на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов"; още една постановка, режисирана от Крикор Азарян - "Продавате ли демони" на театър "Българска армия"; "Плебеи по рождение" също на Държавния сатиричен театър, сценарий и режисура Маргарита Младенова по текстове на Алеко Константинов, Христо Смирненски, Тома Измирлиев, Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов и спектакълът по приказката на Оскар Уайлд "Рибарят и неговата душа" на Театър 199 с режисьор Мариус Куркински.


В международната селекция влизат постановки от шест държави. Това са "Увеличение" на трупа от Австралия, "Гласове" на театър "Гент" от Белгия, "Бурята" по Шекспир на държавния театър в Адана (Турция) с режисьор Явор Гърдев, Кралският театър в Стокхолм (Швеция) ще представи театралния концерт "Песни за Лаура" по стихове на Петрарка (това е трупата, която участва в ежегодното връчване на наградите "Оскар" в Лос Анджелис), украинският младежки театър в Киев ще представи "Вуйчо Ваньо" по Чехов, а Робърт Хилтън от Великобритания - танцовия спектакъл "Брейк данс". В програмата влиза и постановката "Примка" на израелска танцова компания.

В рамките на фестивалните дни ще бъде и премиерата на "Чайка" на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, по постановка на Маргарита Младенова, съобщи директорът на БАТ Митко Тодоров.

В съпътстващата програма са включени международна конференция за новите предизвикателства пред сценичните изкуства с оглед присъединяването на страната ни към ЕС и среща на европейската мрежа на драматурзите "Райтър нет", които ще дискутират тенденциите в съвременната драматургия. Не е изключено във "Варненско лято" да участва и Климент Денчев (бате Климбо) със съпругата си. Ако това стане, ще бъде организиран пърформанс и ателие за деца за изработка на маски и костюми за маскени балове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK