Васко Василев: За първи път ще свиря с електронната червена "Ямаха"

Концертът "Васко Василев и приятели", който ще се състои във вторник в зала 1 на НДК ще е пълен с изненади. Музикантът ще изпълни заедно с Лили Иванова песента "Осъдени души". Сред гостите му са фламенко-китаристът Пако Пеня, бас-китаристът Денис, пианистката Памела Никълсън и диригентът Джон Уилсън. Оркестърът ще бъде изцяло в дамски състав. Очевидно Васко Василев залага на този вариант, донесъл му успех и преди две години в Лондон.

В понеделник едно талантливо дете от Националното музикално училище в София ще получи цигулката на Васко Василев.

Как се роди идеята да дарите цигулката си, която получихте през 1987 г.?


Това беше цигулка, която ми бе предоставена от фонд "13 века България". Много съм щастлив, че ще мога да подаря инструмента, с който съм свирил и печелил конкурси, на едно от даровитите деца от Националното музикално училище в София. Финалистите са петима. Ще се явят на конкурс пред комисия с по две произведения от различен стил. Ще ги прослушаме заедно с Васко Димитров, директора на "Класик ФМ" и преподаватели от училището.

Още ли свирите на "Амати" от 1705 г.? С колко цигулки дойдохте в България?

На този концерт с две. Цигулката е "Йеронимус" - това е първото име на Амати. Моята цигулка е правена на 5 метра от магазина на Страдивари (всички магазини на тези известни майстори са на една улица в селото Кремона).

Амати е фамилия - Николо Амати е учителят на Страдивари. Моята цигулка е правена от синовете на Амати, дървото е същото, с което е работил Страдивари, лакът е същият. В Лондон има един много интересен магазин, където се продават безценни цигулки. Аз много я харесах и я плащах 15 години. Електронната пък е "Ямаха", от Япония, специална цигулка. Червена е, като тази от филма "Червената цигулка" на Франсоа Жирар. С нея ще свиря във втората част на концерта в НДК, тя е съвсем нова, сега ще й бъде сефте!

Голяма част от класическите изпълнители от по-младото поколение започнахте да се реализирате и в популярната музика. Какво ви подтиква да го правите?

От времената на Ванеса Мей и "Лауреат" за мен това не е нищо ново, защото не правя разлика - музиката си е музика. Тази песен, която ще правим с Лили Иванова например - "Осъдени души", е класика, една от най-хубавите песни, които познавам. За мен проблемът е между 40-те и 60-те години. Тогава имаше застой, свиреше се само класическа музика. Но ако се върнем по-назад към Моцарт, Паганини, те са свирили всичко: и популярни шансони - "Кампанелата" на Паганини, "Карманьола" е една от революционните песни тогава, народът я е пеел. Оперите на Росини са се пеели по улиците, по кръчмите, т.е. това е било като поп музиката. Музиката е една. Има такава с хубав вкус и с лош. Но и това не е точно, защото на различните хора различни неща им харесват.

Как се справяте при извънредни ситуации и какво е най-ужасно нещо, което ви се е случвало на сцената?

Първата екстремна ситуация, която помня, беше в Москва, там съм израсъл - трябваше да свирим с майка ми на Горбачов, в посолството на България в Москва. Никой не знаеше, че пианото е със счупен крак. Мръднахме го малко, то падна, цигулката ми беше отгоре и тя падна, счупи се подбрадникът, охраната на Горбачов веднага си вдигна пистолетите. Закрепихме някак рояла, свирих без подбрадник, но….няма как, свириш. С подбрадник или не, моят учител казва: ако можеш да направиш звука, ще го извадиш и от щайга.

Много се свирят "Годишните времена" на Вивалди, защо е този интерес на изпълнителите, публиката вече като че ли се насити на произведението?

Абе и аз така си мислех, но в Лондон дневно има поне по четири концерта с Времената и винаги са продадени. Този път ще свиря "Годишните времена" от южноамериканския композитор Пиацола. Те са съвсем различни пиеси и нямат нищо общо с Вивалди. Това е модерно танго, много е секси. А той е страхотен композитор. Неговата музика е нещо между джаз, класика и поп - любопитен микс.

Имате няколко изяви в рамките на 5-ия Европейски музикален фестивал. Всеки концерт различен ли ще бъде?

На 17 май в НДК ще има и филмова музика от "Титаник". Аз ще изпълня "Кармен фантазията" заедно с Пако Пеня, ще свиря с Лили Иванова, хитове от "Лауреат" ще свиря, така че програмата е разнообразна. Във Варна на 19 май концертът ще бъде същият, но вероятно без Лили Иванова. На 18 май в зала "България" ще бъде музиката на Франк Синатра.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK