Цветана Манева: Ще направим верига от балкански фестивали

До 12 юни Варна е домакин на 13-ия международен театрален фестивал "Варненско лято". В българската селекция влизат осем нови заглавия - "Хъшове", "Домът на Бернарда Алба", "Часът, в който не знаехме нищо един за друг", "Плебеи по рождение", "Лазарица", "Части от цялото", "Продавате ли демони" и "Рибарят и неговата душа". В чуждата селекция участват театрални трупи от Австралия, Полша, Турция, Украйна, Белгия, Израел, Швейцария и Англия. Фестивалът се открива с постановката "Хъшове" на Народния театър, а закриването ще бъде със спектакъла "Стената" на оперно-филхармоничното дружество в морския град.

Театралните сцени са шест. Насловът на форума е "Сцената в часа на примирението с текста". В рамките на фестивала ще бъде проведена международна конференция, посветена на европейските хоризонти пред сценичните изкуства, както и среща на европейската мрежа на драматурзите "Райтърнет". В рамките на театралните дни ще има две премиери - "Чайка" на варненския театър, постановка на Маргарита Младенова и "Психоза 4:48" от Сара Кейн, постановка на Десислава Шпатова.

Кое е различното в тазгодишното издание на фестивала?


- Първо и чисто формално, той е по-дълготраен. Има по-големи и мащабни представления. Това е свързано с творческия потенциал, който тази година се е разгърнал. Вие ще видите едно представление на "Хъшове". Доста дълги години не се е появявал такъв театрален факт, който предизвиква възхищение, възторг, определени патриотични чувства. Зрителят реално се чувства въвлечен в спектакъла.

Имахме възможност и да осъществим поканата към едно представление, което вече е минало по големите световни фестивали. Това е "Гласове" на театър "Гент" от Белгия. Спектакъл на един актьор, който е в пет превъплъщения по разкошни текстове на Пазолини и с много изумителна пластика и рисунък. Вербално представление. Желанието на всички професионалисти беше да има такъв спектакъл.

Не мога да не спомена и мащабната работа на Явор Гърдев по "Бурята" на Шекспир в постановката му с театър "Адана" в Турция. Изумително изображение. Много внушително и впечатляващо. Интересни са и останалите спектакли - групата от Австралия, танцовата трупа от Израел, полската трупа с "Тезей в лабиринта", театър "Линга"... От българските селекционирани спектакли имаме най-категоричните театрални факти. Разбира се, според субективната оценка на селекционера.

Танцът ли е това, което обединява чуждестранната селекция?

- Не. Танцът го приемайте като една възможност хората да видят това, което се прави. Една театрална форма, в която ние не можем да се похвалим все още, че сме най-добрите. Правим някакви плахи крачки в тази посока и затова може да го приемете като провокация. Привикваме творците, че това е нещо много трудно, много стойностно, много категорично, но тогава, когато се получи като факт.

Накъде ще се развива театралният фестивал оттук нататък?

- Няма да следваме друг път освен този, който е изпитан и който следват всички фестивали, които имат достатъчно популярност и реноме. Разбира се, акцентът ще бъде по-ориентиран да установи връзка, една верига между всички фестивали, които се намират в нашия ареал - Балканския. Предвид и присъединяването ни към Европейския съюз мисля, че това, което носим ние като традиция, като опит в момента, дори в известна степен като атрактивност за Западна Европа, бихме могли да бъдем много интересни, много любопитни за тях. Особено ако направим верига от фестивали, които съществуват на Балканския полуостров.

Едно по-мащабно и по-убедително представяне на идентичността на отделните народи. Мисля, че това е ниша, която можем да отворим и да заявим. Предизвикателствата пред нас са толкова големи, колкото пред всички останали сектори. Всичко е предизвикателство - вкуса на публиката, възпитанието й, провокациите, пазарната икономика.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK