Най-вредните книги на XIX и XX век

" Комунистическият манифест" на Карл Маркс и Фридрих Енгелс бе обявена за най-вредната книга на XIX и XX в. от изданието Human events. То възложи на група от 15 водещи учени и политици да определят 10-те най-вредни книги на XIX и XX век. Всеки от участниците в допитването направил собствен подбор от книги, а след това трябвало да гласува за 10-те най-лоши издания измежду всички, представени в общия списък. Най-много гласове събрал "Комунистическият манифест". През 1848 г. Марк и Енгелс написват "Манифест на Комунистическата партия" по поръчка на Втория конгрес на Съюза на комунистите, който става негова официална програма. Манифестът започва със знаменитата фраза: "Един призрак броди из Европа, призракът на комунизма...", и представя световната история като история на класовата борба между угнетителите и угнетените, като накрая призовава работническата класа към революция и установвяване на пролетарска утопия.

На второ място в класацията е "Моята борба" на Хитлер, която първоначално излиза в две части през 1925 и 1926 г. Хитлер я написва по време на престоя си в затвора след неуспешния опит за преврат на нацистите от 1923 г. и опитите им да свалят правителството на Бавария.

В книгата си Хитлер защитава своите идеи за възстановяване мощта на Германия по пътя на обединение на всички немци, утвърждаване на господството на германската империя и прочистването на Германия от евреите и другите чужди етнически групи.

В класацията влизат още "Цитатникът на Мао Дзе Дун", "Сексуалното поведение на мъжа" на Кинси, "Демокрация и образование" на Джон Дюи, "Капиталът" на Карл Маркс, "Тайната на женствеността" на Бети Фриден, "Курс по позитивна философия" на Кант, "Отвъд принципа за доброто и злото" на Фридрих Ницше и "Обща теория на заетостта, процентите и парите" на Джон Мейнард Кейнс.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK