Фестивалът "Варненско лято" продуцира постановката "Психоза 4:48"

Черна тента, две деца и двама актьори, Десислава Шпатова и текст на Сара Кейн - така накратко може да се опише "Психоза 4:48". Вторият спектакъл, продуциран от фестивала "Варненско лято" след "Археология на сънуването" преди няколко години. Блестяща игра на Снежина Петрова, Иво Димчев и децата Хелене и Калоян в унисон с визията, разгърната във варненската Художествена галерия.

Английската авторка Сара Кейн (1971 - 1999) остава в историята на съвременния театър с изключителната крайност и новаторска театралност на нейните текстове. Името й се свързва с шокиращи факти. Театралната й кариера започва с агресивната пиеса "Взривени", поставена преди няколко години на сцената на Нов Драматичен театър "Сълза и смях" от младия режисьор Илия Бекиров.

Разтърсващия текст "Психоза 4:48" Сара Кейн пише, малко преди да сложи край на живота си. В поетичния и болезнен текст границите между действителността и въображението се размиват в поток на съзнанието между живота и смъртта. Известният режисьор Дейвид Крейг го описва като "известие от една област в съзнанието ни, която повечето от нас се надяват да не посетят никога, но от която мнозина не могат да избягат."


Екстремността на текста се пресича с режисьорския стил на Десислава Шпатова, чиито досегашни постановки също изследват предела - "Опасни връзки", "Идиот", "Слугините", "Любовникът" и др. Нейни спектакли редовно са попадали в основната селекция на фестивала "Варненско лято", а "Слугините" е носител на първа награда на международния фестивал МАСК в Унгария (2003 г.).

"Представлението не утвърждава самоубийството като алтернатива, защото не се занимавам с акта на самоубийството. Занимавам се с дълбокото отчаяние, заложено в него. За мен това представление е реакция към света, в който живея. Светът, който провокира бруталност и моят "Аз". Резултатът е много различен от всичко, което съм правила. Ограничила съм се до двама актьори, до нищото, което е най-черната наша позиция", разказва Шпатова.

По думите й текстът размива границите между въображение и реалност. "За да кажеш истината, се изисква смелост, така че за мен по-важно беше да разбера за каква истина си струва да се говори. От пълното харесване минах през тоталното съмнение, за да стигна до усещането за уважение към Кейн", обяснява режисьорката. Вариантът, които тя избира за своята "Психоза 4:48", е да премахне цялото актьорско творчество и театралност на спектакъла. "А, колкото до 4:48, това е часът, най-подходящият, за да се отървеш от депресията, но и най-удачният, за да сложиш край на живота си. Формула, (не)сработила за самата Сара Кейн", казва Десислава Шпатова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK