НХГ отбелязва с мащабна изложба 50-годишнината на Стефан Лютаков

Националната художествена галерия (НХГ) е населена тези дни от странни праисторически фигури. Заслуга за това има скулпторът Стефан Лютаков, който откри там новата си, юбилейна изложба, озаглавена "Лично пристанище".

Кон, завързан за парапета на стълбището, посреща публиката. Това е една от 36-те творби на Стефан Лютаков. Носител на многобройни награди, от 2002 г. скулпторът е професор във ВТУ "Св. Кирил и Методий". В биографията си има над двадесет самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Скулпторната му композиция "Тайната вечеря" (две глави от чугун, наклонени една към друга) краси колекцията "Петер Лудвиг" в Германия от 1989г.

"Напоследък откриваме нова изложба всяка седмица, разказва Слава Иванова, главен уредник в отдел "Съвременно българско изкуство" към НХГ, но изложбата на Стефан Лютаков е нещо много специално за нас. Рядко се случва да си поръчваме изложба и да сме толкова доволни от резултата."


Стефан Лютаков се затваря в своя странен свят, населен от хтонични същества. Още през 90-те години на миналия век скулпторът работи на границата между традиционната и модерната пластика, като същевременно в творбите му личи силна индивидуалност.

"Търсещият дух на неговото творчество излиза извън скулптурната тематика. Стефан Лютаков не пресъздава образи в триизмерни фигури, а създава живи образи в нашия триизмерен свят", разказва Борис Климентиев, заместник-директор на НХГ.

За да постигне ефекта на изсъхнала, напукана кал, Лютаков използва за основен материал в скулптурите си хартиена каша, която моделира, докато е още мокра. Като изсъхне, тя се напуква и в нея се отварят пори. Те създават впечатление за присъствие на душа у всяка от 36-те фигури.

Стефан Лютаков постига ярък контраст между сушата и водата само чрез използването на различни материали. Хартиената каша с напукани ръбове е сушата, а едно от дъната е посипано с разноцветни камъчета, върху които плуват керамични риби, оцветени в синьо, жълто и зелено. Оцветената керамика създава усещане за прозрачност, за ефирност и живот.

"Фигура" представлява човек, навел главата си толкова ниско, че е останал без нея. Това не се вижда на пръв поглед, но наведеш ли се фронтално, забелязваш освен липсата на глава, че този човек е кух и отвътре, като издълбан с лъжица. Загубата на глава и вътрешности от прекалено навеждане е символ на загубата на индентичност.

"Пътуване" са шест риби в тиган. Една от тях - седмата, е сякаш е "избягала" и плува хоризонтално.

"Пространство за влюбени" изобразява малка пластика на мъж и жена в различни сексуални пози. "Животно" е изкорубена фигура на някакво тревопасно животно, което е паднало бездиханно и с отворена уста. "Море" представлява риба, която плува върху вълни, приличащи на керемида от покрив на къща.

Смислово нееднозначни, скупторите на Стефан Лютаков варират от леките, ажурни, раздвижени форми до тежките, масивни обеми, напомнящи за силата и изразителността на праисторически създания. Скулпторът обаче не оставя тези същества студени и безжизнени, дори когато са издъхнали. От техните тела струи желание за близост и разбиране.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK